Galler Prensi Charles, Else Mayer-Lismann ile tanışmasını şöyle anlatır; “Else Mayer-Lismann’la seksenli yıllarda, eski bir arkadaşım tarafından tanıştırıldığım için inanılmaz şanslıydım. Else harika bir karakterdi. Opera ve müzik hakkındaki derin bilgisi bulaşıcıydı. Çeşitli operalara, özellikle Wagner’in arka planına ilişkin açıklamaları gerçek performanstan zevk almamda fark yarattı”.
Else, “mein prinz” (prensim) hakkında çok fazla konuşmadı. Kensington Sarayı’na yaptığı ziyaretleri gizli tuttu. Saraydaki opera konuşmalarını tam olarak bilemiyoruz, ancak değer verdiği derin bir arkadaşlıkları oldu. Sadece ziyaretler değil aralarındaki mektuplaşmalarda bu arkadaşlığın bir parçası olur. Else, prense Salzburg Festivali’ni, Covent Garden’daki geceleri ve Verona’daki yıldızların altındaki operayı farklı izlemesini öğretir.
Else Mayer Lismann kimdir?
Almanya Frankurt’ta müzik ile ilgilenen bir ailede doğar (1914). Annesi, Richard Strauss’un arkadaşıdır ve çok iyi piyano çalar. II. Dünya Savaşı öncesi, 1938 yılında ailesiyle Ingiltere’ye göç eder ve yahudi soy kırımından kurtulur. 1950 li yıllarda Glyndebourne ve Edinburgh festivallerine katılır. 1963 yılında “Royal College of Music” okulunda müzik eğitimi vermeye başlar. Nihayet Mayer-Lissmann Opera Workshop, kendi adıyla (belkide dünyada ilk) opera atölyesini kurar. Operaya hizmetlerinden dolayı, 1984 yılında, Biritanya İmparatorluk Nişanı (MBE) alır. 1990 yılında Londra’da ölür.
“Çocuklar 7 yaşında operaya gitmeli”
Prens Charles, ilk gittiği operayı asla unutmuyor. 7 yaşındadır ve büyük annesi onu Covent Garden’daki Kraliyet Opera Binası’nda, Bolşoy Balesi’nin sahnelediği “Bahçesaray Çeşmesi” Balesi’ne götürür. İlk opera ziyareti onu çok mutlu eder ve bu nedenle ebeveynlere 7 yaş tavsiyesini verir.
En üstteki resim; Galler Prensi Charles, 2005 yılında sahnelenen Madame Butterfly operasında (Carl de Souza/ADP)