Hindistan sanat dünyası bir duayenini kaybetti. Akbar Padamsee, 91 yaşında hayata veda etti. Eğer yaşasaydı, bugün Mumbai’de 22 eserinin gösterime gireceği yeni sergisini açacaktı.
Akbar Padamsee kimdir?
Akbar Padamsee (1928-2020), 4 yaşında çizim yapmaya başlar ve Mumbai Sanat Okulu’ndan mezun olur. 1951’yılında, 23 yaşında Paris’e gider. Altta Paris’e henüz gelmiş genç Padamsee’nin yaptığı ilk çalışmalarından birini görüyorsunuz.
Gazetede bir resim sergisi hakkında yazı okur. Katılımcılar eserlerini üstünde isim, imza veya herhangi bir detay olmaksızın göndermelidirler. Padamsee de katılmaya karar verir ve üstteki resmi gönderir. Bir süre sonra telgraf alır, ikincilik ödülünü kazanmıştır. Ancak , Paris’e henüz yeni gelmiş 22 yaşındaki bir gence bu ödülün verilmesine karşı çıkanlar olur. Serginin düzenleyicisi Andre Bouton, itiraz edenlere “O’nun nereden geldiğini biliyor musunuz? Hindistan tarihi binlerce yıllıktır. O 22 değil 22000 yaşındadır” der ve Padamsee’nin hakkını verir.
25 yaşında, 1954 yılında, Hindistan’da ilk sergisini açar ama tutuklanır. Cihangir Sanat Galerisi’ndeki bu ilk sergisinde iki eserinde, ‘Aşıklar 1’ ve ‘Aşıklar 2’, bir kadının göğsünde bir erkek eli vardır. Bu resimler “müstehcenlik” suçlamasıyla tutuklanmasına yeter.
Akbar, kısa sürede davayı ve özgürlüğünü kazanır. 31 yaşında ise “tek renkli” (monochromatic) dönemine girer. Bu dönemi “Sadece siyah ve gri kullandım çünkü rengi anlamak istedim” şeklinde yorumlar. Padamsee’nin duygusal nü çizimleri olduğu gibi hüzünlü kabile çizimleri de vardı. Ressamlığının yanında fotoğrafçılık ve yazarlık da yapan ünlü ressam, eserlerinde renk ve mekan kullanımına çok farklı yorumlar getirir. Modern Hint resim sanatına damgasını vurur.
Akbar Padamsee eserlerinden örnekler