Anasayfa » Tonitza’nın Tablosuna 190.000 Euro

Tonitza’nın Tablosuna 190.000 Euro

Yazar 3noktacom

Romanyalı sanatçı Nicolae Tonitza’nın”Lectia” isimli tablosu 190.000 Euro’ya alıcı buldu.

Nicolae Tonitza kimdir?

Romanya’nın Barlad şehrinde doğan Tonitza (1886-1940), Yaş şehrinde sanat okuluna gider. Münih ve Paris’te eğitim alır. Moldovya’daki bir çok kilisede duvar resimleri, gazetecilik ve sanat öğretmenliği yapar. I.Dünya Savaşı’na katılır ve “Tutrakan Savaşı”nda Bulgarlara esir düşer (1916). Savaş bitiminde özgür bırakılsa da hayatının sonuna kadar yaşamını etkileyecek sıtma ve romatizma hastası olur.

Tonitza’nın eserlerinde Türk etkileşimi var mı?

Beğenebileceğin İçerikler

Türkmen nüfusun yoğun olduğu Dobruca’yı resmeder. Dobruca’nın dingin atmosferini anlatmaya çalışır. Türk ve Tatarlar’ın portrelerini yaptığı gibi ele aldığı manzaralarında evlere, camilere ve bu binalar önünde Türkler’e yer verdiği de görülür. Resmettiği figürler arasında çocuklar da vardır. Tüm bu resimlerinde biçim ön plandadır. “Balçık’da Mahmut’un Kahvesi” isimli tablosunda mimariye ve bahçeye ağırlık verir. Bir başka eseri “Balçık’da Türk Kadınları” isimli tablosunda, kadınların duruşu ve kıyafetleri ön plandadır.

Bal
Tonitza, Balçık’da Türk Kadınları
Tonitza, Balçık’da Mahmut’un Kahvesi
Nicolae Tonitza’nın “Lectia” isimli tablosu.

Balçık nerede?

Bulgaristan sınırları içerisinde, Romanya sınırına çok yakın konumda, Varna’ya yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Uzun zaman (1913-1940) Romanya egemenliğinde olan Balçık, dönemin Romanya Kraliçesi Marie’nin özellikle kış aylarında tercih ettiği bir merkezdir. Kraliçenin gönlünü bir Türk balıkçısına kaptırdığı da söylenir. Hatta bu aşkından dolayı, şirin sarayına Türk motifleri ve minare eklediği ifade edilir.

Tutrakan Savaşı nedir?

Beğenebileceğin İçerikler

Tutrakan savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Dobruca’nın Tutrakan kasabası yakınlarında Bulgar ve Romen askerleri arasında meydana gelmiştir. 2-6 Eylül 1916 tarihindeki bu savaş, Bulgarların kesin üstünlüğü ile sonuçlanır. Savaşı kazanan Bulgarlar, Tutrakan’ın içinden zaferle geçerler. Tutrakan savaşında 1800’ü Bulgar askeri olmak üzere 8 bin kişi hayatını kaybeder. Tutrakan’ın Şumentsi köyü yakınlarındaki anıt mezarlıkta 1941 yılından bu yana Eylül ayının ilk pazarında anma törenleri düzenlenir. Burada Bulgar, Romen, Alman ve Türk olmak üzere 8 bin asker yatar. Anıt mezarlığın tam ortasında dikili taş üzerinde Bulgarca, Romence, Almanca ve Türkçe şu sözler yazılıdır: Vatanları uğruna hayatını kahramanca feda etmeyi bilenlere-saygı ve zafer.”

Beğenebileceğin İçerikler