İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç. Dr. Oğuz Haşlakoğlu’nun yağlıboyadan özgün baskıya farklı mecralardaki çalışmalarının retrospektif olarak izlenebileceği sergi 27 Aralık 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Retro-inspective ne demektir?
Retro; bilinçli olarak yakın geçmişin akımlarını, modalarını türeten veya taklit eden tarz. Söz konusu şeyin en az on beş veya yirmi yıl eskiye ait olduğu anlamına gelmektedir. Örneğin, 2000’lerin giysileri retro sayılabilir.
In spective; prospektif yani “ileriye dönük, gerçekleşmesi beklenen” anlamına gelir.
Retrospektif; Geriye bakmak, meydana gelmiş olayların gerisine, geçmişine bakmak anlamına gelir.
Sonuç olarak, “retro in spective” in anlamını; “geleceği düşünürken, geçmiş zamana bakmak “ olarak yorumlayabiliriz.
Sergide neler var?

Sergide Oğuz Haşlakoğlu’nun çeşitli yıllarda yaptığı eserler sergileniyor. Üstteki Rembrandt tablosu serginin ilk eseri, baş köşede. Oğuz Haşlakoğlu sergi açılış konuşmasında bu çalışmasını özellikle vurgular; “usta-çırak ilişkisine alışverişine inanırım. Bu benim okul dönemi eserim ve bir nevi ya da sembolik olarak bu serginin ressamı o”.

Sergi alanının orta bölümündeki sütunlardaki eserler bir sergi, duvarda gösterilen tuval eserler ise bir başka sergi gibi düşünülmüş. Doç. Dr. Oğuz Haşlakoğlu sergi açılışında bu konuyu şöyle ifade etti “Serginin, inspective etkisi yatayla birlikte bir dikey boyutunun da olmasını göstermekti. Bu dikey ve silindirik yapının altındaki sütunlarda sayısal suretler adını verdiğim serginin, içinde yer alan sergiyle yapmaya çalıştım. İçerde bulunan sergi doğrudan cep telefonuyla, hiçbir fikir ile düşünülmeden yapılmıştır. Bu bakımdan tuvaldeki serginin tam zıttıdır. ‘Sayısal Sûretler’ serginin içindeki sergi olarak kurgulandı. Bu sergi bir yandan da asıl sergiyi de ‘hack’leyen bir çalışma ve dijital imkanlar içinde varlık ve yokluk kavramlarını sorguluyor. Birbirine karşı gibi görünen iki sergi iç içedir. Bu ipuçları ile sergiyi gezersiniz ve umarım beğenirsiniz.”
Oğuz Haşlakoğlu kimdir?
Oğuz Haşlakoğlu, 1964 yılında Trabzon’da doğar. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne devam eder ve 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Resim Bölümü’ne girer. 1991 yılında Lisans, 1993 yılında aynı üniversitede Resim alanında Yüksek Lisans derecesi alır. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olur. İTÜ ve Kocaeli Üniversitesi’nde kuramsal ve uygulamalı dersler verir. Yurt içi ve dışında çok sayıda kişisel ve grup sergileri açar, karma sergilere katılır, konferans ve seminerler verir, yarışmalarda jüri üyeliği yapar. Temel kuramsal çalışma alanları olan sanat felsefesi ve estetik başta olmak üzere çeşitli hakemli, uluslararası ve kültür sanat dergilerinde makaleleri yayınlanır. Sanatçı kitapları ve kataloğu metin yazarlığı ve editörlüğü yapar, sanat eleştirileri yazar. “Platon Düşüncesinde Tekhnê: Sanat ve Felsefenin Ortak Kökeni Üzerine Bir İnceleme” (2016) isimli bir kitabı bulunmaktadır.
“Hayal Melodileri” resim yarışmasını destekler ve seçici kurul üyesi olur. Oğuz Haşlakoğlu’nun “Hayal Melodileri” resim yarışması ile ilgili görüşlerini burada bulabilirsiniz.
İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi (İTÜ RSG) nerede?
İTÜ RSG, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi – Rektörlük Binası giriş katında yer alıyor. İTÜ dışından dileyen tüm sanatseverlere açık olan galeri, ücretsiz olarak, her gün 09:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. web sitesi Adres: Maslak-Sarıyer-İstanbul, Metro İstasyon Durağı: İTÜ-Ayazağa İstasyonu.