Anasayfa » Rus Üstatlar Karantinada Ne Yaptı?

Rus Üstatlar Karantinada Ne Yaptı?

Yazar 3noktacom

Aleksandr Puşkin, Joseph Brodsky ve Vladimir Lenin karantinada zamanlarını nasıl değerlendirdiler?

Aleksandr Puşkin 3 Eylül 1830’da Boldino’daki malikanesine vardı. Düğün yapmak üzere olan Puşkin’e bu evi babası düğün hediyesi olarak vermişti. Yaz sonu yapılacak düğün, aniden kolera salgını çıkınca karantina engeline takıldı. Rusya’nın tamamında seyahat yasağı olduğundan, ünlü yazar 3 ayını evde geçirdi. Bu dönem sanat hayatının en verimli dönemi oldu. ‘Yevgeni Onegin’ eserinden 2 bölüm bitirdi, ‘İvan Belkin’in Hikayeleri’ ve ‘Küçük Trajediler’ isimli iki kitap ve birçok şiir yazdı. 05 Aralık’ta Moskova’ya döndü. Sanatçının bu dönemi ‘Boldino Baharı’ olarak bilinir, Rus dilinde günlük hayatta bile kullanılan bir ifade olmuştur, izolasyon içinde geçen verimli bir dönem anlamına gelir. Puşkin hakkındaki diğer yazılarımız; Puskin1 ve Puskin2.

1895 senesindeki solcu faaliyetlerinden dolayı hapise atılan ve bir seneden fazla mahkemeye çıkmayı bekleyen Lenin ise mahkeme kararıyla 1897’de Sibirya’da Shushenskoye köyüne sürülür. Köyde bir oda kiralayan Lenin, kendisi gibi solcu olan ve köye sürülen Nadezhda Krupskaya ile evlenir. Devletin Lenin’e verdiği işgörmezlik parası ve kızın ailesinin yardımlarıyla köyde balayı gibi bir 3 yıl geçirirler. Lenin ‘Rusya’da Kapitalizmin Gelişimi’ kitabı da dahil 30’dan fazla kitap yazar, ülkedeki bütün solcularla yazışır ve kendisine bir siyasi ağ oluşturur. Paten yapar, ava çıkarlar. Üç sene sağlıklı köy hayatının sonunda sürgünleri bittiğinde devrimci faaliyetlerine devam için bolca enerji toplamışlardır.

Joseph Brodsky

13 Mart 1964 tarihinde ünlü şair Joseph Brodsky ‘parazitlik’ (topluma katkı sağlamayan, elinden geldiği halde iş sahibi olmayan) suçundan mahkemeye çıkıp 5 sene sürgün ve ağır iş cezası aldı. Sibirya’da Norinskaya köyüne sürüldü. Şairin suçu sanki Sovyet hükümeti yokmuş gibi şiir yazıp dünyanın heryerindeki insanlarla iletişim kurmaktır, dolayısıyla hükümet bu adamın tecrit edilmesine karar vermiştir. Çiftlikte ağır iş yapmasına karar verilen şair çiftlik işlerinde çok kötüdür, köylüler ondan yardım istemezler, koyun sürüsünü bile güdemez. Yakınlarda bir fabrikada fotoğrafçı olarak iş bulan sanatçı bisikletle işe gidip gelir. Arkadaşlarından erzak ve para yardımları yağar, rahat bir yaşamı vardır köyde. 18 aylık sürgün hayatında 150’den fazla şiir yazar, hayatının en verimli dönemidir.

Beğenebileceğin İçerikler
Beğenebileceğin İçerikler