Bu tablo, Lorenza Böttner’in ayaklarını ve ağzını kullanarak yaptığı onlarca eserinden biri… 25 Ocak Cumartesi günü, Kanada Toronto Üniversitesi Sanat Müzesi’nde iki gösteri var; Lorenza Böttner: Normale Ağıt sergisinin açılışı ve tek günlük aktivite Fikirler Gecesi: Hayatta Olmak.
Lorenza Böttner kimdir?
(1959 Şili -1994 Almanya) Şili kökenli Alman sanatçı Ernst Lorenz Böttner, sekiz yaşındayken bir elektrik direğine tırmanır ve elektrik akımıyla çarpılır, her iki kolu da ameliyatla kesilmek durumunda kalır. Protez kol takmayı reddeder, ağzı ve ayaklarıyla resim yapmaya başlar. Kassel Sanat Okulu’na kabul edilir, kendisini bir kadın olarak hissetmeye başlayıp ismini Lorenza olarak değiştirir. 16 senelik sanat kariyerinde 200’ün üzerinde eser yaratır. 1994 senesinde HIV’den ölür. Böttner’in sanatı insan figürü konuludur. Genelde kendi vücudunu muhtelif şekillerde çizer, kaslı bir erkek figürü, bir kadın kahraman, balerin, bir eski Yunan heykeli vb.
Lorenza Böttner‘in eserlerinden örnekler
“Fikirler Gecesi”nde ne var?
Son 20 yılın en aktif konularından biri şüphesiz ki cinsellik, insan vücudunun farklılıkları ve cinsiyet kimliğinin net olmayan çizgileri. 25 Ocak Cumartesi günü Kanada Toronto Üniversitesi Sanat Müzesinde iki gösteri var, Fikirler Gecesi: Hayatta Olmak ve Lorenza Böttner: Normale Ağıt. Kanada Fransız Büyükelçiliği Kültür Bakanlığı ortaklığıyla yapılan ‘Fikirler Gecesi’ 5 sene önce Fransa’da başladı. O günden bu yana dünyanın birçok şehrinden binlerce insanı bir araya getiren bu organizasyonda birçok farklı sanat formu gösterildi, konuşuldu, yerel ve uluslararası kültürel mevzular tartışıldı
Karakalem eskizler, yağlıboya ve balmumu tablolar, fotoğraflar, videolar ve sahne performansları”Fikirler Gecesi”nde ziyaretçileri bekliyor. 17:00 – 02:00 arasında ziyaretçiler müzede dolaşıp muhtelif gösterileri izleyip panellere katılabilecekler. Zenne Patrick Salvani (sahne ismi bayan Nookie Galore), özürlü transseksüel Wit Lopez, RARE tiyatrosu, zenne ikili Fay ve Fluffy gibi cinsiyet ve LGBT farkındalığı ve hakları üzerine aktif sanatçıları izlemek mümkün olabilecek. Bu tek gecelik aktivete sonrası nların dışında yazar, aktivist, düşünür ve trans hakları savunucusu Paul B. Preciado idaresinde Lorenza Böttner: Normale Ağıt sergisi Kuzey Amerika’da ilk kez gösterime girecek.
Toronto Üniversitesi nerede?
Üniversite 1827 yılında Kanada’nın Toronto şehrinde kurulur. 2014 yılından beri sanat müzesine sahip bu üniversite, özellikle kütüphanesi ile meşhurdur. “University of Toronto” kuzey Amerika’nın en büyük üçüncü kütüphane sistemine sahiptir. Türkçe ve Osmanlıca olarak da çok sayıda kitap bulunur. Okul döneminde 24 saat açık kalarak öğrencilere çalışma olanağı sağlar. Ayrıca ücretsiz ingilizce ders olanağı yine ücretsiz yasal destek ve noterlik kurumuna sahip bir üniversitedir.