fbpx

Kitap Yorum: “Olağanüstü Bir Gece” Stefan Zweig

“Olağanüstü Bir Gece” kitabının konusu nedir?

“Olağanüstü Bir Gece” isimli öyküde, varlıklı ve soylu bir adamın yaşadığı tuhaf olay sonrası, kendisini ve yaşamını sorgulaması anlatılır. Yaşananlar, sıradan bir pazar günü ( 7 Haziran 1913) öğle sonrasında başlar ve günün ilk ışıklarına kadar sürer. 69 sayfalık bu kısa kitap, diyalog içermeyen, Zweig’in betimlemeleri ve tasvirleriyle dolu bir eserdir.

“Olağanüstü Bir Gece” kitabından notlar, ilgi çekici bölümler;

“Bu olayı kağıda geçirmemin tek nedeni, onu bir kez daha nesnel olarak saptanmış biçimde karşımda görmek, bir kez daha tüm duyularımla tadını çıkarmak ve aynı zamanda zihinsel olarak içselleştirmek.”

Stefan Zweig, “Ay Işığı Sokağı” isimli kitabında, Fransa’nın bir liman kentinin ara sokaklarında gezinirken duyduğu arya söyleyen sesi izleyerek, tanımadığı insanların hayatlarına konuk olur. “Olağanüstü Bir Gece” kitabında ise “boğuk, yolunu şaşırmış bir müzik sesi“ni takip eder ve kendisini yoksul halkın gittiği bir ortamda bulur.

“…önceleri, hatta daha dün, kusursuz bir centilmen olarak yaşamım boyunca kibirle kaçındığım; adi, bayağı ve avam bulduğum her şey, yeni uyanan iç güdülerimi büyülercesine çekiyordu..”

“Bu olağanüstü gecenin ansızın karşıma çıkarttıkları, kapanıp kalmış ruhumun birdenbire açılması, geçmişimin en karanlık yanlarının, en gizli dürtülerimin şimdi apaçık karşımda duruyor olması tuhaftı”

“Bir kez kendini bulmuş olan kişinin bu yeryüzünde yitirecek bir şeyi yoktur artık. Ve bir kez kendi içindeki insanı anlamış olan bütün insanları anlar.”

“Olağanüstü Bir Gece” hikayesinde geçen “Prater” neresidir?

“Prater Parkı”, 1766 yılında imparator II.Joseph tarafından Viyana halkına hediye edilir. O güne kadar aristokratlar tarafından avlanmak amacıyla kullanılan bu alana halkın girmesi yasaktır. Prater, büyük bir park ve içinde cafeler ve bowling gibi eğlence merkezleri olan bir komplekstir. Büyük dönme dolap 1897 yılında açılır. Bugün faaliyet gösteren Prater parkı ve içindeki devasa dönme dolap, Zweig’in onlarca yıl önce bu kitapta anlattığı mekanla benzerlikler taşımaya devam eder.

“Olağanüstü Bir Gece” hikayesinin kapağındaki resim nedir, ne anlatır?

Bu kitabın birçok yayınevi tarafından yayımlanmış basımları bulunur. İş Bankası Yayınları , kapakta Van Gogh’un ünlü eseri “Yıldızlı Gece” tablosunu kullanır.

Stefan Zweig kimdir?

1881-1942 yılları arasında yaşamış, Yahudi asıllı, Avusturyalı gazeteci, roman ve biyografi yazarıdır. Üst düzey eğitim alır ve bir çok dil (İngilizce-Fransızca-Latince-Yunanca) öğrenir. Dünyada çeşitli ülkeleri gezer. I. Dünya Savaşı’nda arşiv memurluğu yapar. II. Dünya Savaşı yıllarında Avusturya’nın ilhakı sonrası diğer Yahudiler gibi ülkesinden sürülür. Sürgündeki ilk hayatına İngiltere’deyken başlayan yazar daha sonra Brezilya’ya gider.İkinci evliliğini yaptığı Lotte Altman ile Rio de Janeiro’ya yerleşir. Yazar, Hitler’in getirdiği faşist dünya düzeninin değişmeyeceğini düşünerek büyük bir kedere ve umutsuzluğa kapıldı ve eşiyle birlikte intihar eder.

Stefan Zweig’ın en meşhur eseri nedir?

20 den fazla eseri arasında en bilinen yapıtı, Türkiye’de de çok satılan, “Satranç” isimli eseridir. Dünya hayatını yorumladığı bu psikoloji içerikli romanını bitirdikten sonra intihar eder.

Vinkmag ad

admin

Read Previous

Charles Dickens’ı ağlatan soprano

Read Next

George Enescu Festivali

One Comment

  • Merhabalar,

    Avusturyalı roman, tiyatro, biyografi yazarı Stefan Zweig’i ilk olarak ”Satranç” kitabıyla tanımıştım. ‘’Olağanüstü Bir Gece’’ adlı romanını da dün itibariyle bitirdim. ”Olağanüstü Bir Gece”, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimini anlatmaktadır. Romanda beni en çok etkileyen cümle şu iki cümle olmuştu:

    -Kendisini bulmuş olan insan dünyada hiçbir şeyi kaybetmeyecektir. Kendi içindeki insanı kavramış olan insan ise bütün insanlığı anlayacaktır.

    -Ne var ki bu satırları zaten sadece kendim için yazacaktım ve kendime bile tam açıklayamadığım bir şeyleri başkaları için anlaşılır kılmak gibi bir niyetim hiç yoktu.

    ‘’Olağanüstü Bir Gece’’ adlı romandan altını çizdiğim, en sevdiğim yirmi alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/olaganustu-bir-gece-romanindan-muhtesem-20-alinti/

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir