Tamamıyla Afrikalı sanatçılardan oluşan ve 2 sene sürecek gezici turne Afrika sanatına renk katıyor. Prête-moi Ton Rêve (Bana Hayalini Ver) isimli sergi şimdi “Dakar Afrika Medeniyetleri Müzesi”nde.
Jems Robert Koko Bi, Fildişili heykeltraş, Fildişi Sahili’nin Abidjan şehri yakınında bir ormanda çalışıyor. Onu yakalamak zor ama sergide ‘Sedir Adamlar’ isimli çalışması (yanık sedirden yapılmış 4 siyahi adam heykeli) görülebilir. Serginin bu ilgi çekici eserinin sahibi Koko Bi, eserlerinin ‘kendi topraklarının iyiliğine katkıda bulunmak isteyen toplumların asaletinin simgesi’ olduğunu ifade ediyor.
Kazablanka, Dakar, Abidjan, Lagos, Addis Ababa, Cape Town ve Marakeş şehirlerinde muhtelif sanat galerilerinde gösterilecek sergide, Afrika’nın en tanınmış 30 kadar sanatçısının eserlerini görmek mümkün. Bazı Afrika ülkelerinden, Kenya ve Etyopya gibi, hiç sanatçı yok ama katılım yelpazesi geniş. Güney Afrikalı heykeltraş Jane Alexander, Malili dokuma sanatçısı Abdoulaye Konaté, Arap feminizm hareketinin önde gelen isimlerinden Cezayirli Zoulikha Bouabdellah, Avrupa ile ekonomik ilişkileri sorgulayan Burkina Faso’lu Ky Siriki ve Kinshasa sokaklarını sosyal yorumlarını katarak resimlerine taşıyan Chéri Samba bunlardan birkaçı.
Afrika dünya müzik piyasasına birçok ünlü isim yetiştirmiş bir mekan ama bu isimlerin hemen hepsi hepsi Afrika dışında çalışıp anavatanlarına hiç dönmeyen isimler. Sergi düzenleyicisi Yacouba Konaté “Afrikalı sanatçıların büyük kısmının kariyerleri Paris, Berlin, Londra ve New York gibi yerlerde dönüyor. Afrika’da tanınmıyorlar bile. Afrika’da sanat sahnesinin gözardı edildiği duygusu hakim” diyor. Fildişi Sahili vatandaşı olan Konaté, sanatın iyileştirici gücüne inanıyor. “Fakat bu güç genellikle sembolik. Sanat ve müziğin toplama kamplarında işkence aracı olarak kullanıldığını kim inkar edebilir? Diktatörlerle işbirliği yapan sanatçıların kalpleri mutlulukla dolduran eserlere imza attığını biliyoruz. Bana göre sanatçı, sanatını para ve siyasetin önüne koymalıdır.” şeklinde görüşlerini belirtti.