Avrupa 500 senedir birçok salgın yaşadı ve bu dönemler aynı zamanda sanat tarihinin en güzel eserlerini ortaya çıkardı. Peki büyük ustalar sebebini bilmedikleri bu salgınları eserlerinde nasıl işlediler?
Albrecht Dürer 1498’de Mahşerin Dört Atlısı isimli eserinde meleklerin eşliğinde atlarla gelen, ölüm ve üç yardımcısını (savaş, açlık ve salgın), papayı ve köylüleri atlarının altında ezerken resmetmiş. Ölümün zengin ya da fakir tüm insanlığı alt edeceğini vurgulamış. Dürer’in döneminde Kırım’dan buğday getiren gemiler farelerle beraber kara veba salgınını getirmiş, Kara Ölüm adı verilen hastalık Avrupa kıtasının üçte bir nüfusunu yok etmişti. .
Salvator Rosa 1656’da İnsan Zayıflığı isimli eserinde yeni doğmuş bir bebeğin ölüm ile anlaşma yapmasını resmeder. Anlaşmada “Gebe kalma bir günahtır, Doğum acıdır, Hayat emektir, Ölüm bir zorunluluktur”yazılıdır. O dönemde Avrupa şehirlerinde ara ara ortaya çıkan veba salgını şehrin %10-%50 nüfusunu yok edebiliyordu. Napoli’de 200 bin kişinin hayatını kaybettiği dönemde (1656-1658) Rosa oğlu Rosalvo’yu, kardeşlerini ve neredeyse bütün ailesini kaybetmişti.
Titian 1575’de Pieta isimli eserinde resmin içinde kendisi ve oğlu Orazio’yu resmetmiş, adeta Tanrı’nın onları kollamasını istemişti. Her ikisi de maalesef 1576 salgınında hayatlarını kaybettiler.
Rembrandt 1654’de Hendrickje Stoffels’in Portresi resminde 1663 Amsterdam salgınında hayatını kaybeden büyük aşkını resmeder.
Salgınların en üzücü tarafı belkide ölülerin düzgün gömülememesidir. Caravaggio, 1607’de Merhametin Yedi Şekli isimli eserinde ölülerin insani şartlarda gömülemediği Napoli’de, canları pahasına merhamet işleyen insanları resmeder. Napoli’de kalabalık bir caddeki 7 merhamet ifadesi; en sağda kadın, adama gögsünü açmış (1) açları beslemek ve (2) hapishaneyi ziyaret etmek, kadının arkasındaki 2 kişi ölü birini taşır (3) veba da olsa ölüyü gömmek, yerdeki çıplak adam (4) fakiri giydirmek, hancıyla konuşan adamlar (5) evsizlere yer bulmak, arkalarında su içen adam (6) susuzluğu gidermek ve (7) hasta ziyaret etmek.