“Sahel: Sahara Kıyılarındaki İmparatorluklar ve Sanat” isimli serginin konusu Sahara çölü civarında kurulmuş ve yıkılmış Gana (300–1200), Mali (1230–1600), Songhay (1464–1591), ve Segu (1640–1861) imparatorlukları ile beraber bölgenin ve dönemin sanat eserleri. Sergide döneme, coğrafyaya, ticaret yollarına ve bu bölgedeki toplumsal hayatın muhtelif özelliklerine ışık tutan 200 civarı sanat eseri mevcut. Eserlerin arasında tonlarca ağırlıkta olan anıtlar, minyatür figürler, bronz heykeller ve kıyafetler var.
Bu serginin Sahel bölgesindeki şiddetin artmış olduğu bir dönemde gelmesi önem taşıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre bölgedeki terör saldırıları 2016’ya oranla 5 kat arttı ve geçen sene bölgede 4.000 kişi bu saldırılarda hayatını kaybetti. Bölgenin çölleşmesi ve iklim değişimi, bölge güvenliğine tehdit oluşturan unsurların çoğalması, mültecilerin çöl ve okyanusları aşarak Avrupa’ya göç etmek istemesi gibi sorunlarda gündemden düşmüyor. Sergi bölge insanının binlerce yıllık zorlukları yenme kültürü, gücü ve direncini göstermesi açısından manidar.
30 Ocak’ta New York Metropolitan Sanat Müzesi‘nde gösterime giren sergi, 10 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilir.
Sahel Bölgesi nerede?
Afrika Kıtası’nda Sahra Çölü’nün güneyi ile savanlar arasında kalan bölge, kuraklık açısından büyük risk altındadır. Senegal, Çad, Burkina Faso, Mali, Nijerya, Moritanya ile Nijer’in içinde yer aldığı bölge Sahel diye adlandırılır.
Sergiden seçmeler