Anasayfa » “Bir Resmi Bestelemek için Bu Yarışmaya Katılın”

“Bir Resmi Bestelemek için Bu Yarışmaya Katılın”

Yazar 3noktacom

Hayal Melodileri-Operaya Yolculuk kitabına eserleri ile katkı veren, Türkiye’nin ilk graffiti sanatçısı “Turbo” lakaplı Tunç Dindaş ile yaptığımız kısa söyleşi;

“Hayal Melodileri Operaya Yolculuk” kitabında iki çalışmanız var. Kitapta anlatılan “Rigoletto” operasının bir bölümünü, önce anlamını bilmeden sonra anlamını bilerek resimsel bir anlatım dili ile ifade ettiniz. Bu süreçte neler hissettiniz?

– Benim için çok farklı bir deneyim oldu. Daha önce opera’ları duyardım ama açıkçası neler anlatıldığını hiç düşünmemiştim. Proje geldiğinde hiç bilmediğim bir dünyanın içerisine gireceğim için çok sevindim. Anlamını bilmeden dinlediğim operaya aslında fonetik olarak yorumladım. Sesler bana neyi anımsatıyor diye düşündüm. Daha önceleri çizgi roman çizdiğim için hayal ettiğimi kağıda geçirmek zor olmadı.

Bir çok resim yarışması düzenleniyor. “Hayal Melodileri” resim yarışmasının diğerlerinden farkı nedir? Sanatçılar bu yarışmaya neden katılsınlar?

-Resim yarışmaları size verilen bir konuyu çizersiniz. “Hayal Melodileri”nde ise bir müziği çizmeniz isteniyor. Beni projede yeralmam konusunda en heyecanlandıran kısım bu olmuştu. Bir müziği resmetmek çok farklı bir yaratım süreci. Aynı zamanda terside farklı olabilir. Bir resmi bestelemek gibi.  Farklı disiplinleri çarpıştırmak gibi. Bence bu çok ilginç deneyim. Gördüklerini değil duyduklarını çizecekler. O yüzden bence muhakkak katılmalılar.

Sanat yaşamınızı nasıl özetlersiniz? Üretim pratikleriniz nelerdir?


-Ben aslında graffiti sanatçısıyım. Açtığım ve katıldığım sergilerde hep sokağa yaptığım işler benzeri ürünler yapıyorum. Üretim pratiklerimi ise sokakta gördüklerimi, kafamın içindekilerle harmanlamak olarak anlatabilirim. 

Beğenebileceğin İçerikler

“Turbo” Tunç Dindaş kimdir?

Turbo olarak tanınan Tunç Dindaş, Graffiti hayatına 1985 yılında başladı. Türkiye’nin ilk graffiti sanatçısı olan Turbo, aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışında birçok sergi, festival ve etkinlikte yer aldı. 2002 yılından beri şirketlere kurumsal graffitiler yapıyor. 2002 yılında ilk kez Aria Extra Card ile reklam sektörüne graffitiler ve tasarımlar yapan Turbo, aynı zamanda birçok motion video reklama da imza atmıştır.  Kurumsal işlerin dışında halen kişisel ve karma sergiler düzenleyen sanatçı yeni projelerine hazırlanıyor.

Graffiti nedir?

Grafiti, çoğunlukla kamusal bir alanda yer alan bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimlerdir. Kelime, Yunanca “graphein” kelimesinden gelmiş ve İtalyanca “sgraffio” kelimesinden türemiştir. İlk çağlardan beri mağara duvarlarından başlayarak kullanılan ifade yöntemlerinden birisidir.

Tunç Dindaş’ın çalışmalarından örnekler;

Turbo tarafından yapılan graffiti, Abba Mimarlık tarafından projelendirilen ofiste kullanılmıştır.
Turbo tarafından yapılan graffiti, Abba Mimarlık tarafından projelendirilen ofiste kullanılmıştır.

Hayal Melodileri Resim Yarışması Nedir?

Bu resim yarışması fikri “Hayal Melodileri-Operaya Yolculuk” kitabının yazılması sırasında ortaya çıkmıştır. Kitap satışından elde edilecek gelir, resim yarışmasını kazanan öğrencilere ödül olarak verilecektir.

Beğenebileceğin İçerikler

“Hayal Melodileri” resim yarışması, opera sanatına olan ilgiyi arttırmak, sanat eğitimi alan öğrencilerin sanatsal üretimlerine destek vermek ve ülkenin sanat ve kültür hayatına çeşitlilik getirerek katkıda bulunmak amacıyla düzenlenir. Bu amaç çerçevesinde katılımcılardan, belirlenen bir operayı dinlemeleri, operanın kendisini ya da içinde geçen bir bölümü, şarkıyı veya melodiyi (anlamını bilerek ya da bilmeyerek) resimsel bir anlatım dili ile ifade etmeleri ve bu eseri oluşturma sürecinde yaşadıkları duygu ve düşünceleri özetleyen bir metin yazmaları beklenmektedir.

Bu yıl ilki düzenlenecek yarışmada konu Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasıdır. Katılımcılardan, Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasının kendisini ya da operada yer alan herhangi bir bölümü, şarkıyı veya melodiyi resimsel ifadeye dönüştürmesi beklenir.

Yarışmaya sadece Türkiye’deki üniversitelerin sanat eğitimi veren fakültelerinin sanat eğitimi veren bölümlerinde veya Eğitim Fakülteleri’nin Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde eğitimini sürdüren lisans öğrencileri ve tüm bu bölümlerin lisansüstü programlarında eğitim gören lisansüstü öğrenciler katılabilir.

Yarışma hakkında detaylı bilgiyi ve yarışma şartnamesini bu adreste bulabilirsiniz.

Beğenebileceğin İçerikler
Beğenebileceğin İçerikler