Yunanca “değişim, başkalaşım” olarak açıklanan metamorfoz, genellikle bir tırtılın ya da iribaşın değişimi şeklinde anlatılır. Somut bir olaydır.
Ancak bu biraz sihirli biraz da çekici kelime, kimilerine Atatürk’ü* kimilerine Tarkan’ı** kimilerine de Kafka‘yı*** da hatırlatabilir. Bu örneklerde olduğu gibi metamorfoz sadece somut anlamdaki değişimi anlatmaz. İnsanın ya da toplumun metamorfozu tırtıldan farklı olarak soyuttur, zihinsel ve psikolojik devinimlerden meydana gelir.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güzel Sanatlar Bölümü, 16. İstanbul Bienali’ne paralel etkinlik olarak “Meta-Morfoz” “Emtia’nın Dönüşümü” isimli bir sergi hazırladı. İstanbul Bienali’nde bu seneki tema “Yedinci Kıta”. Detayları Bienal yazısında okuyabilirsiniz. Özetlersek, insanlığın çöpleri ve atıkları o kadar fazla ki, bunlarla dünyada yeni bir kıta oluşturulabilir, buna da “yedinci kıta” ismi verildi. İTÜ’deki bu sergi, insan ve doğa ilişkisini, üretim-tüketim, atık-dönüşüm kavramlarını ele alıyor. Bienalin ana fikrine çok uygun bir çalışma. Bu sergi, başka bienal çalışmaları ile karşılaştırdığımızda, ziyaretçilere anlatılmak istenen mesajı net bir şekilde vermesi ile öne çıkıyor.
Sergide neler var?
Sergide geri dönüşüm sanata dönüşüyor. 19 sanatçının katıldığı sergide, sanatçıların farklı malzemeler farklı tekniklerle yaptığı eserler sergileniyor.
İTÜ Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Oğuz Haşlakoğlu’nun yönetiminde, koordinatörlüğü Nur Baran ve tasarımları Mehmet Güler tarafından yapılan sergi, 8 Kasım 2019 tarihine kadar İTÜ Taşkışla Kampüsü’nde ziyaret edilebilir.
*Feyzi Tuna’nın yönettiği, senaryosunu Refik Erduran’ın yazdığı TRT yapımı 1992 tarihli belgesel-film. Atatürk rolünü Mahir Günşıray canlandırır. Filmde Atatürk’ün yarattığı yeni devlet dramatik olarak anlatılır.
** Tarkan’ın 26 Aralık 2007’de çıkardığı 7. stüdyo albümüdür. Albüm Tarkan’ın yeni bir müzik tarzı geliştirme iddiası nedeniyle bu şekilde isimlendirilir.
*** “Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.” Kafka, Dönüşüm /Metamorfoz, isimli eserinden.