Istanbul Modern’in, Ara Güler Müzesi ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ile yapmış olduğu iş birliğiyle ortaya çıkardığı “İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler’in İzinde İstanbul” adlı sergi 29 Mayıs’ta Istanbul Modern Müzesi’nde ziyaretçileri ile buluştu.
17 Kasım 2019 tarihine kadar meraklılarına İstanbul’un 20. Yüzyılının hikayesini anlatacak olan bu fotoğraf sergisi, aynı zamanda Ara Güler’in İstanbul Modern’deki ilk kişisel sergisi olma özelliğini de taşıyor.
Ara Güler’in gözünden İstanbul’un 1950 li yıllardan bugüne yaşadığı değişimi bu sergide görebileceksiniz. Küratörlüğünü İstanbul Modern Fotoğraf Bölümü Yöneticisi Demet Yıldız’ın, danışmanlığını ise Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi Müdürü Umut Sülün’ün yaptığı sergi Ara Güler’in farklı dönemlerde basılmış, her biri imzasını taşıyan eserlerden oluşan sergi, fotoğrafçının öznelliği ve fotoğraf arasındaki ilişkiyi düşündürüyor, sizi geçmişin ve insanların içine çekiyor. Bu hikayenin bir parçası olmak ve tarihin fotoğraf karesinde dondurulmasına şahitlik etmek isteyenler için özellikle tavsiye edebilecek bir sergidir.
Ara Güler kimdir?
Fotoğraf sanatını ; “Sanat olmasına lüzum yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zapt ediyorsun, bir makine ile tarihi durduruyorsun. “ sözleriyle anlatan Ara Güler, Türkiye’de yaratıcı fotoğrafcılığın, uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisidir.
1928 yılında İstanbul’da doğan Güler, çocukluk yıllarında başta sinema olmak üzere görsel sanatlardan oldukça etkilenir. Lise yıllarında film stüdyolarında sinemacılığın her alanında çalışmıştır. 1951 yılında Getronagan Lisesi’nden mezun olan Ermeni asıllı sanatçı, Muhsin Ertuğrul’un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi alır ancak foto muhabiri olmaya karar verir.
Dünyanın dört bir yanında yüzlerce sergi açan, onlarca kitabı yayımlanan Ara Güler, Bertrand Russell’dan Winston Churchill’e, Arnold Toynbee’den Pablo Picasso’ya, Salvador Dalí’ye kadar birçok ünlü kişinin fotoğrafını çekmiş ve onlarla foto-röportajlar yapmıştır. 17 Ekim 2018’de 90 yaşında vefat etmiştir.
Ara Güler’den “Anadolu” hakkında bir yorum*;
“Ya Anadolu öyle bir yer ki, yani dünyanın hiçbir yerinde yok. Her tür şeyin geçişi olmuş burası, onun için bir sürü ırk var bir sürü medeniyet var. Belki de medeniyetin en bol olduğu yer bizim topraklar. Medeniyetlerin kendisi bir zenginliktir. Ben şimdi hayatımdan çok memnunum bir Almanya’da, Fransa’da , İngiltere’de ya da Amerika’da doğmadığım için. Çünkü ben burada içinden doğarak, birdenbire 8 medeniyetin sahibi olarak ve bilgisi olarak büyüyorum. Şimdi sen Almanya’da 100 kilometre gitsen hiçbir şey çıkmaz karşına trafik işaretinden başka…Topraklarımızda Çerkezi, Abazası, Kürt’ü bilmem nesi vardır hep beraber yaşamışlardır yüzyıllardır. Tuhaf hikayeler nereden çıkıyor, bunlar siyasetçilerin falan filan…Biz görsel tarih yazıyoruz, palavra değil. Bırakın bunları yapalım,siyasi şeylerle uğraşmak hiç hoşuma gitmiyor, hiç de sevmiyorum”
“Istanbul Modern” müzesi nerede?
Asmalımescit Mahallesi Meşrutiyet Caddesi, No:99 34430, Beyoğlu İstanbul, web sitesi
*Ara Güler-Namık Koçak röportajından, 1997.