Anasayfa » “Arşivin Belleği” sergisi ve Anadolu Medeniyetleri Merkezi

“Arşivin Belleği” sergisi ve Anadolu Medeniyetleri Merkezi

Yazar 3noktacom

“Arşivin Belleği: Marcell Restle’nin Anadolu Araştırmaları” sergisi, 1 Aralık 2019 tarihine kadar Anadolu Medeniyetleri Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

“Arşivin Belleği” sergisinde ne görebiliriz?

Sanat tarihçisi Marcell Restle’nin hem sistematik çalışma yöntemini hem de Anadolu’daki Geç Antik Çağ, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin kültürel varlıkları ile ilgili yaptığı araştırmalarını görebiliriz.  Dört bölümden oluşan sergide, M.Restle’nin 1956-2000 yılları arasında, İstanbul, Anadolu ve Harran ağırlıklı gerçekleştirdiği fotoğraf çekimlerini ve yazılı araştırmalarını bulacaksınız.

“Marcell Restle” kimdir?

Beğenebileceğin İçerikler

Almanya doğumlu Marcell Restle (1932-2016) Sanat tarihi eğitimi aldı. Asıl araştırma alanı “Bizans Sanatı” iken, “İslam Sanatı” ve özellikle de “Osmanlı Sanatı” üzerine çalışmalar yaptı. Tüm Doğu Akdeniz ve özellikle İstanbul, Edirne, İznik ve Bursa’nın yanı sıra tüm Anadolu’ya sayısız araştırma gezileri gerçekleştirdi. Restle, kültür varlıklarını tanıma, sistematik olarak belgeleme, tarihleme ve analiz etme konusunda usta oldu. Viyana ve Münih Üniversitelerinde dersler veren Restle, 1994 yılında üniversite profesörlüğü görevinden emekli oldu. Gerçekleştirdiği araştırma gezileri, verdiği dersler ve hazırladığı yayımlarla; 17.000 slayt, 10.000’i aşkın siyah-beyaz fotoğraf, sayısız eskiz ve ölçekli mimari çizim, çok sayıda ses ve video kaydı içeren arşivini 2014 yılında DiFaB’a bağışladı. Marcell Restle, 2016 yılında vefat etti.

“DIFAB” nedir?

M. Restle’nin tüm arşivini bağışladığı DIFAB ; Bizans Araştırmaları Dijital Arşivi (Almanca: Digitales Forschungsarchiv Byzanz-DiFaB) 2007 yılında, Viyana Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde kuruldu. DiFAB’in amacı, Bizans araştırmalarını içeren mevcut özel koleksiyonları ve araştırma gezileri sırasında elde edilen, Bizans’ın ve etkileşim içerisinde olduğu komşu kültürlerin bugün varolan maddi kalıntılarını fotoğraf yoluyla belgeleyerek, bu mirası dijital ortamda korumak ve ilgi duyanlar icin erişilebilir hale getirmektir.   

“ANAMED” “Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi” nerededir, ne iş yapar?

Beğenebileceğin İçerikler

2005 yılında Koç Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş uluslararası kültür kurumudur. Nolitik çağ’dan Osmanlı Dönemi sonuna kadar uzanan süreçte, Türkiye üzerine sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji ve tarih alanlarında araştırmalar yürütmeyi ve desteklemeyi amaçlar. Her yıl Türkiye içinden ve dışından bilim adamlarına, “Anadolu Tarihi ve Kültürü” konularında araştırma yapabilmeleri için burs verir.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, İstiklal Caddesi No: 181 Merkez Han Beyoğlu adresindedir. web

Beğenebileceğin İçerikler