Anasayfa » Müziğin Heykeli – Bourdelle

Müziğin Heykeli – Bourdelle

Yazar 3noktacom

Emilie-Antoine Bourdelle (1861-1922) Fransız heykeltıraş ve sanat öğretmenidir. Rodin’in yanında asistanlık yapar. Constantin Brancusi gibi 2 ay değil tam 15 yıl Rodin’in asistanıdır.

Bourdelle’nin “Dying Centaur” (Ölmek üzere olan Sentor) isimli bronz heykeli en bilinen eserlerindendir. Sentorlar, birçok sanatçı tarafından işlenir, heykel ve resimleri yapılır. Homeros’un İlyada’sında dağ azmanları olarak geçen Sentor, yani at adamlar; yarı insan, yarı at bedenli yaratıklardır.

Bourdelle’nin eserinde tutsak edilmiş ve neredeyse ölmek üzere olan bir Sentor görülür. Sayısız oyukla oyulmuş pürüzlü bir yüzey, eski katedrallerin taş duvarlarını hatırlatır. Peki Sentor neden ölür? Bourdelle’nin cevabı kısadır, “Tüm tanrılar gibi o da ölüyor, çünkü artık ona kimse inanmıyor”.

Romanya Ulusal Sanat Müzesi

Bu heykeli müzik ile ilişkilendiren hiç kuşkusuz sentorun sırtındaki “arp”dır. Dünyanın en eski telli müzik aleti arpın arkasında şunlar yazar ; “Tüm aileme, tatlı karım Cleopatra Sevestos ve sevgili çocuklarıma bu eseri adıyorum. Emile-Antoine Bourdelle, 6 Mart 1914, Paris”

Beğenebileceğin İçerikler

Arp müziğini ve ölümü ilişkilendiren sadece Bourdelle değil. Arp sanatçısı Carolyn Kuban sadece ölüm döşeğindeki insanlara arpını çalıyor. Kuban, “Bazen çok fazla huzursuzluk oldu. Bu noktada ne yapacağını bilmek biraz zor, ama müziğin insanlara hemen hemen her durumda yardımcı olduğunu düşünüyorum. Kayıplarını derinden hissedenler, sevdiklerinin sakin ve huzurlu ölüme gitmelerini istiyorlar” diyor ve ekliyor, “Ölüme giden insanın gerçekten saygıya ihtiyacı var ve müzik o atmosferin oluşmasına yardımcı oluyor”.

Beğenebileceğin İçerikler