Arinze Stabley, hiper gerçekçi çizimlerini “duygularımın basit bir dili” şeklinde tanımlıyor. Nijeryalı sanatçı Paranormal Portraits adlı yeni serisi hakkında yaptığı açıklamada, sanatını bir siyasi aktivizm biçimi ve sesini duyuramayanlara yardımın bir yolu olarak kullandığını söylüyor. Stanley, “Bence sanatçılar zamanın ve gerçekliğin bekçileridir. Bu nedenle, bugünün gerçekliği hakkında geleceği bilgilendirmeye çalışıyorum ve bu hiper-gerçek portreler aracılığıyla 21. yüzyılda siyah olmanın belirsiz deneyimini yaşatıyorum” diyor. Stanley, kare kalem kullanarak, başı boş bir saçı veya teri yakalayarak ayrıntılarla çiziyor. Stanley’nin çalışmaları 3 Ekim’den itibaren Los Angeles Corey Helford Gallery’de sergilenecek. Instagram hesabı @arinze
Hiper Gerçeklik Nedir?
İlk defa Fransız sosyolog Jean Baudrillard (1929-2007) tarafından kullanılan bir kavramdır. Buna göre mutlak gerçeklik yoktur sadece imgeler vardır. Gerçekliği saf/çıplak olarak göremeyiz. Oluşturulan hayal dünyası, gerçekliğinin önüne geçer ve bir tür tabu ile kendini tek gerçeklik olarak inandırır. İşte bu durum hiper-gerçeklik olarak ifade ediliyor.
Sanal sosyal ortamların yaygınlaşmasıyla birlikte gerçeklik bilimle değil imgeler, semboller üzerinden temsil edilmektedir. Şu anda bulunduğunuz instagram hesabı da hiper-gerçek kabul edilebiliyor. Instagram’da herkes istediği dünyayı dışarıya gösteriyor ve bu dünyada gerçekliğin yerini alan imgeler, imge olmaktan çıkıp, gerçekliğin kendisi oluyor.