Troya, sanata ve sanatçılara ilham vermeye devam ediyor. Homeros’a efsanevi bir destan yazdıran Holywood’a dev bütçelerle film yaptırtan bu antik şehir, bugünlerde British Museum’daki “Troya; Mit ve Gerçek” isimli sergi ile sanatseverlere anlatılıyor.
Troya sergisinde ne var?
Sergide Troya şehri ve Troya hikayelerinden esinlenerek yapılmış bir çok resim ve Troya bölgesinden çıkarılmış antik heykel , vazo vb. eserler görülebilir. Üstte Elenaor Antin’in 2007 yılında yaptığı değişik bir çalışmayı bulabilirsiniz. Resimde silahlar, tanrılar ve elektrikli süpürge var. Tanrıça Athena silahlı, Hera ise önlüklü resmedilmiş.
Troya şehri nerede?
Çanakkale şehrinin güneyinde, Ege Denizi kıyısından 6 km. ve Çanakkale Boğazı kıyısından 4.5 km uzaklıkta, stratejik öneme sahip hisarlık tepesindedir. I.Toria M.Ö. 2920 yılında kurulur. Afetler ve çeşitli nedenlere defalarca yıkılıp tekrar kurulan Troya, 10.kez M.S. 13. yüzyılda kurulur ve o dönemden sonra önemini yitirir.
Troya denince “Homeros” u anmamak olmaz. M.Ö. 1180’e tarihlenen Troya Savaşını, Homeros M.Ö. 730 yılında kaleme aldığı İliada (İlias) Destanı’nda anlatır. Şu yazıyı okumananızı tavsiye ederiz.
British Museum nerede?
Müze İngiltere’nin başkenti Londra’da. İsmi “British” yani İngiliz olsa da, dünyanın çeşitli yerlerinden eserlere sahiptir ama İngiliz eseri neredeyse yoktur. Anadolu topraklarından çıkarılmış onlarca eseri de barındıran devasa bir müzedir. Her ne kadar eserlerin hediye edildiğine dair açıklamalar yapılsa da , bu eserler ana vatanlarından kaçırılmıştır. Tek teselli, çok özenle ve hakkı verilerek bu değerlere sahip çıkılıyor olmasıdır. Müze ana sayfası ve herkese açık online sergi .
British Museum‘da Anadolu’dan götürülmüş neler var? Anadolu toprağından çıkmış onlarca eserden birkaç örnek;
Halikarnas Mozalesi
İznik Çinilerinden Örnekler
Nemrut Dağı Heykelleri
Payava Lahdi