Kate Moss, Cindy Crawford, Naomi Campbell ya da Adriana Lima yokken o vardı. Elizabeth Siddal namı değer “Lizzie” 1800 lü yıllarda bir çok resme modellik yapar. O resimlerden biri de meşhur “Ophelia” dır…
Lizzie kimdir?
Elizabeth Siddal (1829-1862) İngiliz model ve aynı zamanda şairdir. Sıradışı ama trajik bir hayatı olan bu güzel kadın, Londra’da bir şapka dükkanında çalışırken bir ressam tarafından keşfedilir. Resimlere modellik yapmak o dönemde sokak kadınlığı yapmakla eşit tutulduğundan dolayı genç ressamlardan birinin varlıklı annesi kızın evine gidip annesinden modellik yapmasını ister. Fakirlik içinde olan aile, kızlarının bu işi yarı zamanlı yapmasına izin verir, zira şapkacı dükkanındaki şartlar kızın hassas bünyesi için iyi değildir. Ressamlar Siddal’i model olarak kullanıp bugün çok meşhur olan birçok eser yaratırlar.
O dönemde ince bir fizik ve kızıl saçlar kadın güzelliğinde hoş görünen özellikler değildir ama Lizzie’nin modellik yaptığı resimler bu algının kırılmasına çok etki eder. Ressamlardan biri olan Rossetti ile büyük aşk yaşayan Lizzie ressamla 10 sene nişanlı kalır, Rossetti birtürlü evliliğe yanaşmaz, zira sadık bir adam değildir, ama başkasına modellik yapmasına da izin vermez. Fırtınalı ilişkileri boyunca Rossetti ona resim yapmayı öğretir ve Lizzie güzel eserler ortaya çıkarır, bunların bazıları alıcı da bulur. İlişkisi kötüye gitmeye başlayınca Sheffield’a gider, Rossetti onu bazen ziyarete gelir ama mektuplarından başka kadınlarla ilişkileri anlaşılınca ilişki 1858’de biter.
İki sene boyunca kendisinden haber alınamayan Lizzie 1860’da aniden hastalanır. Bunu duyan Rossetti hemen yanına gelir, onunla Hastings kasabasına yerleşir ve hemen evlenirler. Paris’te uzun bir balayını takiben Lizzie hamiledir, Rossetti onu çizmeye devam eder, Lizzie anne olacağı için çok mutludur ama Laudanum isimli afyonlu ilaca bağımlıdır. Muhtemelen bu bağımlılığı çocuğun ölü doğmasına neden olur. Bunalıma giren ve kocasını onu sadık olmamakla suçlayan Lizzie 10 Şubat 1862’de bir şişe laudanum içerek intihar eder. Doktorlar Rossetti’ye Lizzie’nin öldüğünde ikinci çocuğa hamile olduğunu söylerler. Lizzie öldüğünde 32 yaşındadır.
Bu talihsiz kadının acı hikayesi maalesef ölümüyle son bulmaz. Kocası tabutuna ona yazdığı şiirleri koymuştur ama yedi sene sonra bu şiirleri geri istediğine karar verir. Büyük gizlilik içinde mezar kazılıp tabut yeniden açılır. Rossetti bu işe dayanamayacağını bildiği için Charles Augustus Howell isimli bir dolandırıcıyı bu işle görevlendirir, bu adam da tabut açıldığında Lizzie’nin hayattaki kadar güzel olduğu, cesedinin ve saçlarının kızıl ışık saçtığı hikayesinin yayar ve bu hikaye günümüze kadar gelir.
Lizzie ve Millais, Shakespeare ve Ophelia
Ophelia, Shakespeare’in en önemli eserlerinden “Hamlet”de, Hamlet’in aşık olduğu kızdır. Ophelia da Hamlet’e aşık olur ama oyunun devamında Hamlet tarafından reddedilir. Ophelia ne yapacağını bilemez ve Hamlet’in babasını öldürmesinin ardından da delirmenin eşiğine gelir. Bir gün çiçek toplamak için yürüyüş yaptığı sırada nehre düştüğü ve sırt üstü yatarak şarkılar söylediği sırada boğulduğu anlatılır. Shakespeare, Ophelia’nın suda, nilüferler arasındaki sahnesini çok etkileyici ifade eder, bu benzersiz bir ölümdür.
“Ve Ophelia düşmüş bütün çiçekleriyle
Gözyaşları içine ırmağın.
Etekleri açılıp yayılmış da sulara
Bir süre kalmış ırmağın üzerinde deniz kızı gibi“
Millais (John Everett Millais,1829-1896), üssteki “Ophelia” isimli tablosunu 1851 yılının kışında yapar. Modeli Siddal elbiseleriyle küvette poz verir. Suyu sıcak tutabilmek için çalışırlar ama Siddal uzun süre elbiseyle soğuk suda bekler ve hastalanır. Millais doktor masraflarını öder ve iş tatlıya bağlanır.
Lizzie’nin yer aldığı bazı tablolar