Beşiktaş vapur iskelesinin yanındaki meydan yıllardır hem Barbaros Hayrettin Paşa nın türbesine hem de Deniz Müzesine evsahipliği yapıyor. Binlerce insanın hergün önünden geçtiği bu iki eserden türbe hala pek seçilemiyor ama yeni yapılan düzenlemelerle Deniz Müzesi artık dikkat çekiyor.
Müze girişinde denize emeği geçenlerin büstleri 11.yüzyıl Selçuklu denizcisi Çaka Bey ile başlıyor. Büstlerin bittiği yerde ise devasa bir kadırga sizi karşılıyor. 40 mt. uzunluk, 7 mt. genişlik ve 58 ton ağırlığında. 144 kürekçi çekiyor. Bu kadırga yaşayan dünyadaki en eski tekne ve işlevi sadece padişahın gezinti yapması.
Sırada saltanat kayıkları var. Onlardan biri Sultan Reşit devrine (1909-1918) ait köşklü saltanat kayığı. 20 kürekli ve 17 mt uzunluğunda.
Saltanat kayıklarını incelediğinizde öne çıkan motfiler istiridye, çiçek ve hilal. Özenle çalışıldığı belli bu etkileyici süslemelerinin sonunda belki daha da etkileyici gemi başı figürleri var. Sergilenen kadırgaların gemi başları çoğunlukla kuş motiflerine sahip. Serginin devamında az da olsa at, aslan ve kaplan gemi başları da göreceksiniz.
Alt katta eski deniz savaşlarını Preveze, Kırım savaşı ve elbette Çanakkale yi anlatan çalışmalar var. Barbaros un türbesinin 100 mt yanındaki bu müzede tabiki onun Preveze de yaptıkları ve resimlerinin yer aldığı bazı eserler sergilenmiş.
Kırım Savaşı nın simge gemisi “Mahmudiye Kalyonu” maketi çok etkileyici. 128 top ve 1280 mürettabattıyla, zamanının (1830-1875) en büyük gemisiydi.
Ve Çanakkale savaşının en mühim görevini başarıyla tamamlamış “Nusret” mayın gemisi.Belkide dünyanın en ünlü mayın gemisi de ayrıntılarla anlatılmış. Mayını gösteren maket ve mayının denize dökümünü gösteren yağlı boya tablo, Nusret gemisi maketini başarıyla tamamlamış.