fbpx

Esrarname, Ayfer Kafkas, Kitap-yorum

esrarname yasak ilmin kitabı 1

Esrarname Iranlı Feridüddin-i Attar’ın yazdığı meşhur kitaptı benim için. Ismini çok duyduğum ama hiç okumadığım. Çok satanlar bölümünde bu ismi, “Esrarname” yi gördüğümde ayrı bir istekle o bölüme yöneldim. Feridüddin’i Attar’ın bizzat Mevlana’ya hediye ettiği, Mevlana’nın da hürmet edip sık sık okuduğu kitap değil miydi Esrarname ? Hatta Şems-i Tebriz, bu gerçek nüshayı suya atarak yok etmiş ve  Mevlana’dan başkalarının eserlerinin bırakıp artık kendi eserlerini yazmasını istememiş miydi?

Kafkas’ın “Esrarname” si yani  “Yasak ilmin kitabı”,  Attar’ınkinden farklı olarak büyülerin ve muskaların bolca kullanıldığı “fantastik tarihi kurgu” türünde bir eser. Belli ki Kafkas ciddi bir kurgu çalışması yapmış. Içinde büyü ve tılsımların açıklandığı Esrarname isimli kitaba sahip olan, birçok insanüstü özelliğe de sahip olabiliyor. Kitap ikiye bölünmüş Esrarname yi ele geçirmeye çalışan iki rakibin (Muntazar ve Nagehan) mücadelesini anlatıyor.

esrarname yasak ilmin kitabı ayfer kaskas kurgu

Hem Muntazar hem de Nagehan kitap sayesinde özel güçlere sahipler. Mesela Nagehan nesnelerle konuşabiliyor, fısıltıları işitebiliyor, uçabiliyor ve görünmez olabiliyor. Muntazar ise altın yapabiliyor, zamanda yolculuk edebiliyor ve temas ettiği insanların özelliklerini alabiliyor. Bu mücadele devam ederken Nagehan kuzeni Kemal ve aşık olduğu adam Ibrahim Ethem’den destek alıyor. Bu kadar sihir ve büyünün içine Nagehan ve babası yaşındaki Ibrahim Ethem aşkının çok başarılı olarak işlendiğini düşünüyorum.

Kurgusunu çok başarılı bulduğum kitapta yazarın bazı zorlamalarının kitabı olumsuz etkilediği bir gerçek. Kafkas’ın Kütahya’ya olan sevgisini hissedebiliyorsunuz ama Germiyan ile ilgili anlatılanlar çok zorlama olmuş ve kitap girişinde gereksiz bir karmaşa oluşmuş. Kitap bittiğinde aklımda Kütahya’dan hiç birşey kalmadığı da bir gerçek. Aynı şekilde Cevval’in Nagehan’ın evine girmesi ve sırtlarını bile keseleyecek kadar onlara yakınlaşması da havada kalan bir başka husustu.

Başarılı finaliyle fantastik kurgu eserlerden hoşlananlara tavsiye edilebilecek, ilginç bir kitap olmuş.

“Esrarname  -taklidi bile- bir görenin bir daha aklından kolay kolay çıkarabileceği, efsununa kapılmadan okuyabileceği yahut açıklıkla değil de beğeniyle bakıp takdir edebileceği bir şey değildi. O eşsizdi. Içerisindeki gizler, kainatın şifresiydi…”(1)

(1) Kafkas, Ayfer, Esrarname Yasak Ilmin Kitabı, Timaş Yayınları, Subat 2011, Istanbul

Vinkmag ad

Serkan Şahin

Read Previous

Fenerbahçe Kayserispor maç notları_ “34 ZS xxx ne yapmaya çalışıyorsun?”

Read Next

Zoraki Kral ve Colin Firth

18 Comments

  • bu zamana kadar okudum kitaplar arasında beni sürükleyip götüren nadir kitaplardandır esrarname.. hatta şuan askerdeyim ve Ayfer Hanım nöbette kitap okumaktan tutanak yediğimi belirtmek isterim:)) ama kesinlikle pişman değilim çünkü ‘nagehanın babası olayı öğrendikten sonra esrarnameyi nasıl tek parça halinde ele geçireceklerini’ nizamiye nöbetinden sonraya bırakamazdım… zannediyorum bu kitaptan çok güzel bir film çıkar… çalşmalarınızın devamını diliyorum

  • dili ve uslübu çok anlaşılır ve çok sürükleyici bir kitap.elinizden bırakamayacaksınız.gerçekten çok büyüleyici :)

  • kütüphanenize koyabileceğiniz bir kitap. mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum.türkçeyi çok güzel kullanmış yazarımız konulara geçişi muhteşem kitapta akıcılık hiç durmuyor bir an önce bitirmek istiyor kitabın sonlarına yaklaştıkça kitabın bitmesini ismezcesine ağırdan alıyorsunuz.arkadaşımızın da dediği gibi çok güzel bir film yapılabilir ve devamı gelebilecek bir yapı.

  • Henüz aldım, okumaya başladım, yazarın dili ve kurgudaki başarısı beni daha ilk satırlarlardan bile büyülemeye yetti. Heyecanla okumaya devam…

  • güzeldi kitap ama benim merakım bunun ne kadarı kurgu ne kadarı gerçek?

  • esrarname gerçekten hoş bir kitap şu an okuyorum sonlarına yaklaştım heyecanla bekliyorum sonunu.bizimde harry potter yada son zamanların gece evi serisi ve vampirli kitaplar fantastik kitabımız olması gurur verici.ayfer kafkası başarılı buldum tebrik ediyorum

  • SİNAN YAĞMURUN BAHSETTİĞİ KİTAP BU KİTAP MI? SINAN YAGMURUN BAHSETTIGI MEVLANANIN ELINDEN DUSURMEDIGI ESRARNAME NEREDE BULABILIRIM…?

  • Zamanda ileriye gidiş değil de sadece geriye dönüşün mümkün olabileceği bilimsel gerçeğine değinmesi, yazarın zaman konusunda anlattığından daha fazla bilgiye sahip olduğunu ve yine Asfar’ ın Nagehan’ın evine kapı her defasında Allahın adıyla kapandığı için girememesi hususunda da yazarın O alanda da yazdıklarından daha fazla bilgiye sahip olduğu bir gerçek, umarım yazar esrarname’nin ikinci bölümünü oluştururken mükemmel kurgunun dışında bu noktalara daha ayrıntılı değinir.

  • kitap elime geçeli sanırım 1 saat oldu, daha başlarındayım. konusu çokgüzel.

  • Bu kitap görselliğe döküldünde kesinlikle kaliteli bir film yapıtı çıkacaktır. Derin, sade ve olağanüstü..

  • eğer esrarname adlı fantastik romanın kurgusal tarafları kadar gerçekçi yönleride varsa iyiliği savunan karakter ölmüş demektir

  • aydınlatıcı bir yazı olmuş. teşekkürler

  • Kitabın kurgusu ve konuya uyarlanışı güzel ve sebepten hareketle Ayfer Kafkas hanımefendiye eline koluna ve yüregine saglık demek istiyorum. Fakat bir nokta var ki söylemeden geçemeyecegim. Özellikle kitabın son kısmı çok alalede bitirilmiş gibi diger kısımlara nazaran. Sanki biran önce bitsede rahat bir nefes alsam diye yazılmış. Bir diğer nokta da şu ki madem bu kitap ölümsüzlüğü verebiliyor insana o halde bu kitabın yazarı yani Tir-i Danende neden bunu kullanamadı veya kullanmadı? Bu ayrıntı gözden kaçmış olmalı. Yine de uykumdan ve diğer işlerimden ayırdığım vakti bu kitap için harcadım. Tekrar teşekkür ediyorum çalışmalarınızdan dolayı.

  • Diğer ülkelerde yayınlansa “best seller” kategorisine erişebilecek bir kitap.Ancak yazarı Elif Şafak ve Orhan Pamuk kadar ünlü olmadığı ve hikaye tamamen kurgu olduğu için sanırım, Türkiye’de çok satanlar listesine bile giremedi.İtiraf etmeliyim ki ben bile alırken biraz önyargılıydım.Ancak sayfalar ilerledikçe şaşırdıkça şaşırdım.Türklerden fantazi,kurgu yazarı çıkmaz diyenlere tokat niteliğinde.Kitabın ne eksiği ne fazlası var.Bence yukarıdaki eleştiri yazısı biraz “zorlama” olmuş.Hayal gücü yüksek ve yaratıcılığa değer veren, geniş görüş açısına sahip olan herkes alıp okumalı.Büyük ihtimalle memnun kalacaklardır.Bu arada ilk aldığımda ben de gerçek esrarname ile bir ilgisi olduğunu düşünmüştüm.Ancak isim benzerliği dışında alakası olmadığını belirteyim.
    Herkese iyi okumalar.

  • Nasıl bir lezzet! Nasıl bir hayal gücü! Kıskandım.. Hem de çoooook :)

  • İhsan Oktay Anar’ı çok okumuş ve hatta yalayıp yutmuş hemen hemen her iyi okurun tasarlayabileceği türden bir kitap olduğu kanaatindeyiz. Fakat büyük yazarların kurgularından ve tekniklerinden beslenmek başkadır, yazarlık meşguliyeti başkadır
    örneğin
    kitaptaki tekrarlar çok
    karakter isimlerinin seçimi Sema Kaygusuz’unkine benziyor, tahliller Elif Şafak (benzetilmeye çalışıldığı hissediliyor)
    aynı bölüm içindeki kısım geçişleri ise son derece başarısız. redaksiyona ihtiyaç duyan hatalı cümlelerin de sayısı çok üstüne üstlük. Bir müsvedde gibi duruyor ilk cilt. Bu kitabı bu kadar beğenenlerin okuma geçmişlerini merak etmedik değil.

  • +sevgili yazarımıza buradan daha fazla sayıda roman “deneme”si yapmasını ve daha özgün çalışma ortaya koymasını tavsiye ediyoruz, nacizane.

  • Bir de yüklemlerin birbiriyle uyumu olsa daha güzel olurdu. Akıcı değil. Yine de hoş bir kitap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir