Anasayfa Günlük Macaristan cumhurbaşkanından Türklere övgü

Macaristan cumhurbaşkanından Türklere övgü

Yazar 3nokta

macaristan cumhurbaşkanı pal schmitt

Hürriyet gazetesinde okuduğum haberin gerçek olup olmadığını kestiremedim. Zira gazetelerimiz o kadar başarılı ki, okuduğum bazı ifadelere inanmak konusunda peşinen tereddüt içine düşüyorum ve mümkünse doğruluğunu kontrol etmeye çalışıyorum. Bu duyguyu daha fazla spor sayfalarında yayımlanan haberlerde hissediyorum ama bu haberde biraz şüpheli geldi. Gazetedeki haber şuydu; Avrupa birliği dönem başkanlığı Macaristan’da ve Macaristan cumhurbaşkanı  Pal Schmitt şöyle diyor; “Türkler tarafından 150 yıl boyunca idare edilmemizi şans olarak tanımlıyorum”.

Link: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16851695.asp?gid=373 

Sağolsun Hürriyet gazetesi kaynak göstermiş; ispanyol ABC gazetesi. Kısa süre uğraşınca haberin ana kaynağına ulaşmayı başardım;

Link: http://www.abc.es/20110113/internacional/abci-hungria-201101130233.html

Orjinal haberden çıkan sonuç;

– Schmitt nüfusumuzu hakikaten 100 milyon olarak biliyor.

– Osmanlı kelimesini kullanmamış hep Türkler (Turkos) demiş.

– Şans kelimesine (felicida, dicha, fortuna, suerte) rastlamadım. (Hata varsa ispanyolca bilenler beni uyarsın lütfen)

– “150 yıl boyunca idare edilmemizi şans olarak tanımlıyorum” yerine şunu ifade etmiş “ Bizi işgal edenlerin arasında en iyisi Türklerdi. Dil ve din konusunda bizi zorlamadılar. Bizi 150 yıl stratejik bir bölge (lugar) olarak kabul ettiler.”

Yazının altına yapılan birkaç yorumuda yazmak istedim;

Dr. Chamsoy – Schmitt’i tebrik ederim. Gerçek tarih budur.

Nombre – AB nin sonu yakın. Türkiye neden hala AB ye  üye olmak istiyor anlamıyorum.

Elvira – Bu beyfendi askerliği terk etmiştir, nasıl olurda Macarları temsil eder. Türklerle komşu olmak istemiyorum.

Netice itibariyle Macaristan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen ve Türkler hakkında olumlu konuşan bir siyasetçi. Hürriyet gazetesi de onun bu yöndeki bir demecini almış ve “bir milletin Türk esareti altında 150 yıl yaşadığı için  şanslı olduğu” kanısına varmış. “Esaret altında” olmak her ne şekilde olursa olsun ”şans” değildir, bunu P. Schmitt biliyor ama Hürriyet gazetesi muhabiri gazetesinin ismini yani “hürriyeti” unutarak, tutarsız bir başlıkla bu haberi yayımlıyor. Bence doğru kelime şans değil de övgü, doğru başlıkda bu yazının başlığı gibi olabilirdi.