17 Aralık 2018 akşamı, Okan Demiriş’in 3 perdelik operası IV. Murat, Ankara operasında sahnelendi.
Tadilat sonrası 70 sene önceki görüntüsüne kavuşan Ankara operası , rahat koltukları , şirin fuayesi ve mütevazi iç dekoruyla, izleyicilere huzur ve rahatlık veriyor.
Okan Demiriş, IV. Murat operasını besteleme fikrini Robert Wagner’den alır. Türkiye’nin en önemli tiyatro yazarlarından Turan Oflazoglu’nun aynı isimli tiyatro eseri operaya uyarlanır, librettosu hazırlanır. IV. Murat operası ilk kez 1980 yılında Istanbul’ da sahnelenir.
Opera üvertür ile başladı ve üvertür boyunca (yaklaşık 7 dakika) sahnede jenerik gösterildi. Jenerik, biraz uzun ve kendini tekrar eden bu üvertür için, gayet yerinde ve iyi bir fikir olmuştu. Ancak bu jeneriğin derin bir hikayesinin olmasını , bilgisayar destekli 3 boyutlu osmanlı tuğrası vb. görüntülerden, daha kaliteli bir çalışma olmasını beklerdim. Şef Sunay Muratov yönetimindeki orkestra çok başarılıydı. Özgür Usta’nın dekor tasarımı , Gazal Erten’in kostümleri dikkat çekiciydi. Ikinci perdenin başında bir sıkıntı oldu, Topal Recep Paşa sahnede dönüp durdu ve oyuncular oyuna giriş yapamadı, bunun sebebini anlayamadım ama 1-2 dakikalık duraklama ardından oyun devam etti. Yine aynı perdede Kösem Sultan aryasını “benim gecemden doğan yıldız” söylerken sahneye bir çocuk (IV.Murat ı simgeleyen) girdi. Fevkalede iyi düşünülmüş bu sahnede , çocuğun eline kılıç vermek yerine, IV. Murat’ın ne kadar önemli bestekar veya sporcu bir çocuk olduğunu gösteren başka bir unsur kullanılabilirdi. Tam önümde yer alan 2 çocuk için, yaşları tahminen 9 ve 10, en unutulmaz sahne buydu. Gece sonunda en çok alkış alanlar IV. Murat Tuncay Doğu, Kösem Sultan Mehlika Karadeniz Bilgin ve tabiki çocuk IV. Murat oldu.
IV. Murat operası için emek veren Ankara devlet opera bale çalışanlarına teşekkürler.