Anasayfa Haber / Blog En Meşhur Dalga

En Meşhur Dalga

Yazar 3nokta

Belki de dünyanın gelmiş geçmiş en meşhur dalgası bu resimde; “Kanagawa’da Büyük Dalga”. Hokusai, “Fuji Dağı’nın 36 manzarası” isminde bir dizi yapar. Tahta blok boyama tekniği ile yaptığı eserlerinden birisi de bu çalışmadır. 1830-1833 yılları arasında yapıldığı tahmin edilir. Bu eser Ukiyo-e sanatının bir örneğidir. Bu sanatta, sanatçı resmi tahta bir bloğa kabartma şeklinde oyar ve o bloğu bir kalıp olarak kullanıp, resmi kağıda yada kumaşa basar.

Pençe biçiminde büyüyen dalga ve dalgalar arasında Japon inancının önemli simgelerinden Fuji Dağı bu çalışmayı benzersiz kılar. Dalgalarla baş etmeye çalışan balıkçı tekneleri dalganın heybeti karşısında çaresizce mücadele eder. Resmin içinde dikkatlice bakınca uzakta görünen Fuji Dağı sanki bir başka dalga gibi görünür. Sanatçı dalgaların içine bir Fuji silueti daha çizer. Büyük dalganın önünde görünen dalga, dağın ikinci bir betimlemesini gizler. Bu eser sanatçılara da ilham verir;

Vincent Van Gogh, “Yıldızlı Gece” isimli eserinde Kanagawa Dalgası’ndan etkilenir. Gökyüzündeki hava akışı ve renk skalası Hokusai’nin Kanagawa Dalgası’ndaki akışı anımsatır. Antwerp’e taşındığında Japon sanatı ile tanışır. Van Gogh’un, kardeşi Theo’ya yazdığı mektuptan bir bölüm; “Japon baskılarını duvara astığımdan beri stüdyom tahammül edilebilir hale geldi. Bahçede veya sahilde küçük kadın figürleri, ata binenler, çiçekler ve budaklı dallar” (Antwerp, 28 Kasım 1885)

Hokusai’nin “Kanagawa’da Büyük Dalga” eseri ve Van Gogh’un “Yıldızlı Gece” tablosunun karışımı

Fransız besteci Claude Debussy “La Mer” adlı orkestra bestesinde Hokusai’nin bu eseriden ilham alır; eserin kapağında Kanagawa-oki nami ura (Kanagawa’da Büyük Dalga) resmi basılır.

Alman şair Rainer Maria Rilke (1875-1926), Hokusai’nin eserinden çok etkilenir. “Dağ” isimli şiirinden; “Otuz altı kez ve yüz kez / Ressam dağı resmetmeye çalıştı / Üzüntüden dağıldıkça tekrar tekrar uğraştı / Otuz altı kez ve yüz kez.” 

Son olarak, günümüzde sanal dünyada sık kullanılan dalga sembolü de yine bu resimdeki dev dalgaya aittir.

Hokusai kimdir?

Katsushika Hokusai (1760-1849), Japonya’da Edo döneminde yaşamış Japon sanatçı, ressam, oymabaskı ustası, tahta oymacısı ve ukiyo-e ressamıdır. Japon sanatının en önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Ressam ve baskı sanatçısı olan Hokusai tahta oyma baskı üzerinde uzmanlaşmıştır. Aynı zamanda bir Ukiyo-e ressamı da olan sanatçının bu tarzdaki resimleri, Edo olarak adlandırılan dönemin günlük yaşamı üzerine görüntülerden oluşmaktadır. Ukiyo-e diye adlandırılan bu resimler döneminin çağdaş resmi olarak tanımlanır. Resimlerin halkla buluşmasını kolaylaştıran bu tahta baskılar, Hokusai ve diğer Japon ressamların eserlerinin yaygınlaşmasında ve dünya çapında tanınmasında da önemli bir paya sahiptir. 1820’lerde ürettiği “Otuzaltı Fuji Manzarasından” oluşan seri, tahta baskı ile yapılmış ve bölgenin coğrafi yapısını betimleyen peyzajlar ve zaman zaman da günlük yaşamını belgeleyen oldukça zarif olarak nitelenebilecek resimlerden oluşur. Yaşamı boyunca 30.000 kadar eser üretir ve 50 kadar öğrenci yetiştirir. Uzun ömrü (1849’da 89 yaşında ölür) bu kadar fazla eser yapmasına ve öğrenci yetiştirmesine imkan verir.

Kanagawa nerede?

Kanagawa  Japonya’nın 47 prefektörlüklerinden biridir (yönetim şekli, bölge ya da il gibi düşünülebilir). Kuzeyden Tokyo, kuzeybatıdan Fuji Dağı’nın etekleri, doğu ve güneyden Tokyo Körfezi ve Sagami Körfezi arasında yer alır. Nüfusu yaklaşık 10 milyondur ve merkezi Yokohama şehridir.

Kanagawa’ya bağlı Kamakura şehrinden Fuji dağının görünümü.