Bu kitabı okuyana kadar “Beyaz Kartallar” benim için Sırbistan milli takımının lakabıydı sadece. Kitabı okuyup biraz da araştırma yapınca, beyaz kartalların hem eski Sırp Krallığının simgesi olduğunu hem de ikinci dünya savaşı sonrasında, daha sonra Yugoslavya nın dağılma döneminde ve hatta bugünde yaşayan bir ideolojinin adı olduğunu öğrenmiş oldum.
Kitap 1957 yılında yazılmış. Yani Tito’nun iktidarının 4.yılında. Kitabın konusuda o dönemi anlatıyor. Iktidardakiler ve kralcıların mücadelesinden bir kesit. Bölgede neler oldugunu anlamak için görevlendirilmiş bir Ingiliz gizli ajanı Yugoslavya’da öldürülüyor. Kahramanımız,diğer bir ingiliz ajan, Methuen arkadaşının ölümünü araştırmak için Sırbistan a geliyor. Ormanlarda, dağlarda aç susuz ve zorluklar içinde araştırmasını yapıyor. Bu süreçte Rambo vari bir hayat süren kahramanımızın çok zor şartlarda yaşamanın ipuçlarını anlattığı bölümler, atacağı her adımı makul bir sebebe bağlaması sürekleyici bir unsur olmuş.. Durrell’in bu detayları hiç sıkmayan akıcı bir dille bize aktarması çok başarılı.
“Nehir kıyısından yavaşça ilerleyip nehrin o bilindik noktasından karşıya geçerek, mağarasının gizli girişine doğru yaklaştığında etrafta derin bir sessizlik vardı. O yokken, olur da istenmeyen bir ziyaretçi gelirse diye, mağaranın girişine özel olarak yerleştirdiği dalların dağılıp bozulmadan durduğunu görüp de kimsenin bu gizli sığınağı fark etmediğini anlayınca derin bir rahatlama hissetti. Yılan henüz ortalıkta görünmüyordu…”(1)
Kitap 198 sayfa, fiyatı 12 TL.
(1) Sırbistan Üzerinde Beyaz Kartallar, Durrell, Lawrence, Can Yayınları, Nisan 2007 Istanbul, syf. 116