Bir antropolojik ve tarihsel araştırma projesi olan “ Paylaşılan Kutsal Mekanlar” sergisi, Akdeniz, Orta Doğu ve Balkanlar’da üç semavi dinin öğelerini bir arada ziyaretçileri ile buluşturuyor. İç içe geçmiş mekânların, sembol ve figürlerin öne çıkarıldığı sergi, gittiği her şehirde yeni bir biçim ve içerik kazanmış. Güncel sanat, fotoğraf, etnografik malzeme ve dijital medyayı bir araya getiren sergi, konu edilen coğrafyalardaki kutsal mekanların ve manzaraların görsel boyutunu ve İstanbul’un dinsel çeşitliliğini ziyaretçilerine hatırlatıyor.
14 Temmuz 2019’a kadar Depo İstanbul’da ziyaretçileri ile buluşmaya davem edecek olan “Paylaşılan Kutsal Mekanlar” sergisinin önceki durakları ise Paris, Marakeş ve New York idi.
Kültürler arası çoğulculuğun günümüzdeki sembolleri ve İstanbul
“Paylaşılan Kutsal Mekânlar” projesi, Akdeniz, Ortadoğu ve Balkanlar’da üç Semavi dinin paylaştığı mekân ve sembollere bakıyor. Proje Fransa’dan Fas’a, Türkiye’den Mısır’a dinlerin birlikte yaşadığı çeşitli bölgeleri ele alıyor. Sergiyi gezenler, bu üç dinin teolojik farklılıklarına rağmen, inanışlar, ayinler, kutsal figürler ve mekânlar bakımından birçok ortak unsura sahip olduğunu görüyor. İstanbul, bu durumun şahidi olmak için en ideal şehir. Bunun yegâne sebebi ; üç tek tanrılı dinin tarihsel olarak burada gelişmiş olması değil, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde yüzyıllar boyu bir arada var olabilmiş olmalarıdır.
“Paylaşılan Kutsal Mekanlar” sergisinde ne var?
Binanın üç katında düzenlenen sergi Akdeniz, Ortadoğu ve Balkanlar’da üç Semavi dinin paylaştığı mekân ve ritüelerin daha iyi tanınmasını sağlıyor. Zemin katta “Kudüs” ve “İstanbul”var ve tabii İstanbul ağrılıklı bir sergi sizi bekliyor. Bugüne kadar Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsanan bir çok mekanlar anlatılıyor. Bu binaların birisi de Aya Yorgi Manastırı, İstanbul’un en büyük prens adası yani Büyükada’da bulunuyor. Burası hangi inançtan olursa olsun, öncelikle çocuk doğurmak isteyen kadınların hedefi. Manastır yolundaki ağaçlara beyaz çaputlar bağlayan her cinsten her dinden insanlar, kadim ve antik bir geleneği devam ettiriyorlar; dilek dilemek.
“Depo İstanbul” nerede?
Tütün Deposu, Lüleci Hendek Cd. No.12, Tophane, Beyoğlu/İstanbul web sitesi