İsrail Ulusal Kütüphanesi, Franz Kafka arşivinden kayıp bir defteri kitapseverlere yayımladı.
Kafka’nın defteri neden kayboldu?
Avusturya’daki bir senatoryumda tüberküloz hastalığıyla mücadele eden Franz Kafka, yakın arkadaşı Max Brod’dan, öldükten sonra tüm mektuplarını ve çalışmalarını yok etmesini ister. Kafka 1924’te 40 yaşında vefat eder. Ancak Brod, Kafka’ya söz verse de, bu eserleri yakmaya kıyamaz. Brod, Kafka’nın bir kısım eserlerini çantaya doldurur ve nazi saldırılarından kaçarak 1939’da Tel Aviv’e gelir. Ancak getiremediği Kafka eserleri Almanya ve İsviçre’de kalır. Kafka’nın bugün bilinen bir çok eseri, Brod sayesinde okuyucularla buluşmuştur.
Max Brod 1968’te vefat eder. Vefatından sonra, Brod’un Kafka arşivinden bir kısım eserler çalınır ve Almanya’da satılmaya çalışılır. İsrail Ulusal Kütüphanesi, Mart 2008’den beri, bu eserleri sahiplenmeye çalışan Alman kütüphaneleri ve Brod’un sekreteri Esther Hoffe’nin ailesi ile dava halindedir. Ve nihayet Brod’un vasiyeti gerçekleşir. İsrail Ulusal Kütüphanesi bu not defteri ile birlikte Kafka arşivini almayı başarır.
Kafka’nın defterinde neler yazıyor?
Kudüs’te ilk defa halka gösterilen bu defterde, Kafka’nın yatakta uzanan bir adamı çizdiğini görüyoruz. Belki de kendi ölümcül hastalığını betimliyor. Yaklaşan sonunu düşünerek çizimler yapıyor.
Ayrıca aynı kitapta İbranice metinlerde bulunuyor. 1922 tarihli Kudüs’teki öğretmen grevi ile ilgili bir haberi ibranice yazdığını görüyoruz. Kafka’nın İbranice’yi ömrünün sonunda doğru öğrendiği bilindiği için, defterdeki bu yazının bir gazete küpüründen bakılarak Kafka tarafından yazıldığı düşünülüyor.
Franz Kafka kimdir?
Franz Kafka (1883-1924) Yahudi asıllı Alman yazar. Eserleri öldükten sonra, ilk defa 1935 yilinda, Max Brod tarafindan yayımlandı ancak kısa süre içinde yasaklandı. Üç kız kardeşi nazi toplama kamplarında öldürüldü. Kafka eserlerinde beklenmedik süprizler yapar. Örneğin, yarattığı bir karakter sabah uyandığında hamamböceği oluverir. Realizm (gerçekçilik) ile sürrealizm (gerçeküstücülük) arasına sıkışmış karamsar bir yazardır. En önemli eserleri arasında “Dava”, “Dönüşüm” , “Şato”, “Bir Savaşın Tasviri” ve “Mektuplar” ilk akla gelenlerdir.