Facebook ile hayatını, fotoğraflarını paylaşan insanların varlığını öğrenince şok geçirir ve buna anlam veremez. Tek fotoğrafı bir market çıkışında kendisinden habersiz çekilendir. Son eserini 1964’te yayımlar ve inzivaya çekilir.
Sosyal medyadan, internet ve fotoğraf makinesinden kaçan büyük yazar JD Salinger, 2010 yılında vefat eder. Kafka kadar acımasız olmamış, ölümünden sonra eserlerinin yakılmasını istememiştir ama, yayınlanmaları için 10 yıl beklenmesini istemiştir. Oğlu Matt’ın dün yaptığı açıklamaya göre internet kullanıcıları, babasının eserlerine rahatlıkla ulaşabilecekler. JD Salinger’in yayımlanmış ve yayımlanmamış eserleri, her zaman itiraz ettiği, internet dünyasına geliyor, e-kitap oluyor. Salinger’in 4 eseri, önümüzdeki haftadan itibaren e-kitap olarak “Penguin” ve “Little Brown” tarafından yayımlanacak.
JD Salinger kimdir?
New York Amerika doğumlu yazar (1919-2010). II. Dünya Savaşı’na katılır, Normandiya çıkarmasında görev alır. 1951 yılında “Gönülçelen” isimli romanını, 1965’de son öyküsünü yayımlar. 1965’den ölümüne kadar kendini dünyaya kapatır.
JD Salinger’in en önemli eseri nedir?
“Gönülçelen” diğer adıyla “Çavdar Tarlasında Çocuklar” isimli romanı en bilinen eseridir. Kitabın 100 milyon dan fazla kişi tarafından okunduğu tahmin edilir. Romanın baş karakteri Holden Caulfield’dir. Holden, 16 yaşında asosyal bir çocuktur. Zengin ailesinin yolladığı tüm okullardan “kendini derslerine yeterince vermemesi” nedeniyle atılmıştır. Sınavı ve dersi sevmez ama zekidir. Hayatı sorgular, yalan sevmez ve tabi ki isyankardır. Kitapta, Holden’in birkaç günlük sürede yaşadıkları anlatılır. Rock müzik sanatçısı ve söz yazarı Teoman, Salinger’in bu romanını çok sever. Tüm Türkiye’de tanınmasını sağlayan şarkısı (Gönülçelen) için bu eserden ilham alır.
E-kitap nedir?
E-kitap (e-book) yani elektronik kitap, dijital ortama geçirilmiş kitapların genel adıdır. Bilgisayar, telefon ve kitap için hazırlanmış özel kitap okuma cihazları kullanılarak, istenen adette kitap her yerde okunabilir. Kullanım avantajı büyük olsa da, Türkçe e-kitap sayısının yabancı dildeki eserlere göre daha az olması, yeni çıkan kitapların e-kitap formatında satılmaması veya çok uzun süreler sonra satılması, günümüzün e-kitap kullanıcılarının karşılaştıkları olumsuzluklardır.