Son zamanlarda yorumlamakta zorlandığım böyle bir kitap okumamıştım. Konu iyi düşünülmüş; büyük mimar Sinan ve padişah kızı Mihrimah’ın aşkı. Kapak ilgi çekici. Muhteşem Yüzyıl televizyon dizisinin ve dolayısıyla Kanuni döneminin popüler olduğu bugünlerde, bu kitabın çok satanlar bölümünde yer almasını normal karşılamaya çalışalım. Peki, kitabın yarısının boş olmasını (toplam 255 sayfalık eserin sol sayfaları boş bırakılmış, yani kitap gerçekte 126 sayfa civarında, kağıt israfı yapılmış) daha doğrusu hilal biçimindeki ay resmi yer almasının anlamı nedir?
Kitabın başından sonuna kadar çaresizlik içinde kıvranan bir Sinan portresi var. Ilk sayfada anlatılan aşk son sayfaya kadar devam ediyor. Bir sonraki sayfada yeni birşey yok. Sanki bir yere yetişecekmiş gibi hızlı kurulan cümleler. Kitabın anlatmaya çalıştığı; “Sinan bütün eserlerini Mihrimah’a duyduğu büyük aşk ve çektiği ızdıraplar vesilesiyle yaptı”. Peki, bu kadar büyük bir aşkı, bu kadar kuru tekrarlarla ve kısa tasvirlerle anlatmak haksızlık olmamış mı?
Tarihi-roman yazmak ve bize bıraktığı eserlerle gençlere örnek olacak Sinan gibi bir dehayı anlatmak için lütfen biraz daha emek verelim, gayret gösterelim. Ne yazıkki kitap olmamış.
Kitap 255 sayfa ! (gerçekte 126 sayfa), 7 TL.
*Sarıyıldız, Mürvet, Iki Cami Arsında Aşk, Agustos 2011, Mola Kitap