10 yıldan fazla zaman olmuş ki elime Yaşar Kemal kitabı almamışım. Tanışmamız da biraz tesadüftü. Ilk defa yurt dışına çıkmıştım. Italya’da bir kitapçıya girdim ve Türk yazarların eseri olup olmadığını sordum. Kitapçıdaki güleryüzlü ve büyük gözlüklü bayan bana iki tane kitap getirdi. Birisi Nazım Hikmet’in kitabıydı ama şu anda kitabın ismi aklımda değil. Diğer kitabın üstünde Yashar Kemal yazıyordu. Belki de kapağın çekiciliğinin de etkisiyle Yaşar Kemal in kitabını almıştım; “Gli Uccelli Tornano a Volare” orjinal ismiyle “Kuşlar da Gitti”.
Kitabı okumaya çalıştım ama italyancamın da çok iyi olmamasından dolayı bayağı zorlandım. (Yaşar Kemal’in yabancı dile çevrilmesi neredeyse imkansız uzun cümlelerin ve tasvirlerin yazarı olduğunu yaşayarak öğrenecektim). Yapılacak iş kitabın Türkçesini alıp hem Italyanca hem Türkçe birlikte okumaktı. Kısmet bu ya evdeki kütüphanede tek Yaşar Kemal kitabı vardı, Milliyet yayınlarından çıkan 1978’de yayımlanmış “Kuşlar da Gitti”…
Bu tecrübeden dolayı mı yoksa başka nedenlerden mi bilmiyorum, bir daha başka bir Yaşar Kemal kitabı okumamıştım. Ta ki bugünlerde kitapçıların en son çıkanlar bölümünde yer alan “Bugünlerde Bahar İndi” bana ulaşıncaya kadar. Kitapta Yaşar Kemal’in bugüne kadar yazdığı şiirler toplanmış ve çoğu şiirlerini romanlarından önce yazdığından dolayı Kemal Sadık imzasıyla yayımlamış. Yani gerçek ismiyle.
Kitap 3 bölümden oluşuyor. 1. bölümde Irgatlık Anıları var. Daha önce yayınlanmamış bu anılar, 1941-42 yılları yaz aylarında batöz (harman makinası) ırgatlığı yaparken tuttuğu notlardan oluşuyor. 2. bölümde farklı zamanlarda yazdığı şiirleri var. 3. bölümün ismi “Kırmızı Deynek”. Bu şiir için ayrı bir bölüm ayrılmış. Tek şiir 24 sayfa sürüyor.
BAĞLILIK
Ben dönerim
Dünya döner.
Dünya döner
Ben dönerim. (1)
Kitap toplam 110 sayfa, fiyatı 7 TL.
(1) Kemal, Yaşar, Yapı Kredi Yayınları, Ekim 2010, Istanbul, syf.47 (Kemal Sadık imzasıyla 1941 de yayımlanmış)