Anasayfa » Aşkın Gözyaşları Tebrizli Şems, Sinan Yağmur, Kitap-Yorum

Aşkın Gözyaşları Tebrizli Şems, Sinan Yağmur, Kitap-Yorum

Yazar 3noktacom

aşkın gözyaşları tebrizli şems sinan yağmur

“Mevlana da eskiye ait ne varsa sildim…Vaazı, medreseyi bıraktı, halkla bağını keserek;

“Dün, dünle beraber gitti cancağızım

Ne kadar şey varsa düne ait

Beğenebileceğin İçerikler

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” dedi.

Tam bir teslimiyetle bana bağlandı, zira teslim ve rıza mertlerin işi idi” (1)

Kitapçıların çok satanlar bölümünde rastlayacağınız bu eserde, Şems’in kendi ağzından yaşadıkları anlatılıyor.

Beğenebileceğin İçerikler

Ne yazık ki bu kadar güzel bir konu için özel bir kurgu çalışması yapmayı gerek görmemiş yazar. Bazen Şems’in ağzından bazen 3. tekil şahıs ile yazmış. Dağınık  ve anlatım bozuklukları fazla bir eser olmuş.

Başlangıçta etkileyici bir giriş ile Şems’in hikayesini dinlemeye başlıyorsunuz. Isminin verilme hikayesi çok başarılıydı (2). Sayfalar ilerledikçe kitap etkisini yitirmeye başladı. Şems’in Aksaray’da bir mescitte gecelemeyi istemesi ve buna karşı çıkan müezzin ile hikayesi (3) beni biraz rahatsız etti. Şems kendi ağzından bir kitap yazmayı düşünseydi ve böyle bir olayı (en azından bu şekilde) kitabına yazmazdı diye düşündüm.

Şems’in, Mevlana’dan bir testi şarabı sırtına yükleyerek halkın arasından dergaha getirmesini istediği bölüm (4) ve Şems’in ölüm sahnesi yani final çok iyi tanımlanmış (5).

Şikayet konulu kısa bir hikaye de vardı kitapta. Bu ilginç hikayenin özeti;

Beğenebileceğin İçerikler

“Ağır hastalanan bir sofi’yi hekime götürmüşler. Hekim “ Şikayetin nedir?” diye sormuş. Sofi irkilmiş “Hiçbir şikayetim yok benim” diye cevap vermiş. Şaşıran hekime sofinin arkadaşları açıklamışlar “O sofidir. Şikayet etmez. Şikayetin nedir diye boşuna sorma. Ona neren ağrıyor, diye sor, ancak o şekilde cevap verir” demişler. (6)

Bu hikaye, en ufak şeylerden bile sürekli şikayet ediyoruz diyerek açıklanmış. Buraya kadar güzel. Ancak buğdayın ezilerek, tohumun ekilerek kullanıldığına atıfta bulunarak “ o şikayetler, tohum gibi bazen yerin dibine sokar bizi; ama sonu güzeldir, çiçek açar her tohum gibi…” yorumundan hiç birşey anlayamadım. Bir anlayan çıkar da, bana da anlatırsa çok sevinirim.

Şems’i tanımayanlar için farklı bir bakış açısı getirecek bir eser. Birçok eksikliklerine rağmen, ana fikri ve Mevlana-Şems ilişkisini yorumlaması açısından okunabilir.

(1) Yağmur, Sinan, Aşkın Gözyaşları, Karatay Akademi Yayıncılık, 160. Baskı, Aralık 2010, Konya, syf. 121

Beğenebileceğin İçerikler

(2) a.g.e., syf. 14-15

(3) a.g.e., syf. 42-43

(4) a.g.e., syf. 72-74

(5) a.g.e., syf. 236

Beğenebileceğin İçerikler

(6) a.g.e., syf. 125

Beğenebileceğin İçerikler