“Tutkunuzun kontrolünü ele geçirip, içinizdeki yüksek enerjiyi alışkınlıklarınızdan ve rutininizden başka bir şeye yönlendirmek, kendiniz ve toplum için daha iyi bir geleceği arzulamak. Olağanüstü işler yapmanın sırrı budur.”
Filipinler’den sanatçı ve tasarımcı Leeroy New, plastik atıklardan yaptığı heykellerle, sıfır atık anlayışına dikkat çekiyor. Büyük ölçekli işlerinde, plastik su kapları, film makaraları, tüpler ve şişeler gibi nesneleri keserek, bükerek ve birbirine bağlayarak bir hareket veya göç hissi uyandıran formlarda yapıyor.
Resimlerini gördüğünüz eser, geçtiğimiz ay Sidney Bienali’nin bir parçası olarak bir kamu kurumu binasının dışını kucaklayan “Balete”. Avustralya’daki geri dönüşüm merkezlerindeki atık sulama hortumlarından ilham aldı. Filipinlerin başkenti Manila, doğal afetlerden en çok etkilenen şehir olarak, Tokyo’dan sonra dünyada ikinci sıradadır. Daha olumlu ve sürdürülebilir bir geleceği hayal eden New, iklim krizinin elle tutulur etkilerini vurgulamak için Filipinler mirasının kültürünü, tarihini ve mitolojisini araştırıyor. 22 Nisan Dünya Günü münasebetiyle, Londra’daki Somerset House’un avlusunda bir gemi filosu şeklinde tasarladığı yeni işi için yola çıkıyor.
@newleeroy
Sıfır Atık Anlayışı Nedir?
Sıfır atık anlayışı ile benimsenen yeni yaşam biçiminin örneklerini dünyada birçok ülkede görebiliyoruz. Sıfır atık minimalizmi benimseyen bir yaşam tarzı. Bireyler tek kullanımlık eşyaları kullanmayı reddeder, tüketim çılgınlığına meydan okur ve var olan ürünlerle çözümler üretir. Bu sayede israf önlenir, kaynaklar daha verimli kullanılmış olur. Temelde öncelikli hedef atığın oluşmasının engellenmesi, ikincil hedef ise oluşan atıkların geri dönüştürülmesi ve ekonomiye kazandırılmasıdır.
@copunesahipcik