New York eyaletinin kuzeyindeki Kinderhook kasabasında sanat ve sansür tartışması, 8000 nüfuslu bu küçük kasaba sınırlarını aşarak ABD’de konuşulmaya başlanmıştı. Ünlü sanatçı Nick Cave’in kasabadaki bir sanat galerisinde yerleştirme sanatı olarak yaptığı ‘Doğruyu Söylemek Gerekirse’ isimli esere belediye kaldırılma kararı çıkardı. Belediyenin gerekçesi ise eserin yanabilir olması gösterildi. Bölge sakinleri başta olmak üzere birçok kişi bu karara karşı çıktı ve ‘Sansüre Karşı Dayanışma’ grubu oluştu, 3000 den fazla imza toplandı. Nick Cave basında yayınlanan bir mektubunda “Eser tahrik edici olabilir, ama yanıcı değildir, grafiti hiç değildir. Siyahi bir vatandaşımızın sözlerini sansürlemekle kaybeden ben olmam” yorumunu yaptı. Mektuba New York Müze yönetiminden ve birçok ünlüden destek geldi. Sansür e karşı dayanışma göstergesi olarak eser Mayıs ayında Brooklyn müzesinde gösterilecek.
“Truth Be Told” (Doğruyu Söylemek Gerekirse) başlıklı eser, ülke çapında siyah ırka yönelik Black Lives Matter protestolarına ve George Floyd’un öldürülmesinin ardından ırksal adaletsizlik ve polis vahşeti üzerine dikkat çekmeyi amaçlıyordu.
Nick Cave kimdir?
Nick Cave (1959-), heykel, yerleştirme, video, ses gibi çok çeşitli ortamlarda görsel ve performans sanatları arasında çalışan bir sanatçı. Polisler tarafından acımasızca dövülen (1991) Rodney King olayına tepki olarak yaratılan, heykelsi formları “Soundsuits” ile tanındı. Bu çalışmasında, “ses kıyafetleri” vücudu kamufle eder, maskele ve böylece ırkı, cinsiyeti ve sınıfı gizleyen ikinci bir cilt yaratarak izleyiciyi yargılamadan bakmaya zorlar. Hem vahşiliği hem de güçlendirmeyi temsil eden sosyal adaletin görsel bir uygulaması olarak düşünür.