Paris’in iki önemli sanat merkezi opera Garnier ve opera Bastille’dir. Opera Bastille 1989 yılında (1789 fransız ihtilalinin 200.yılı) açılmış son derece modern ve 2700 kişilik bir salon. Opera performansları bu salonda, baleler ise tarihi Garnier binasında sergileniyor.Bastille operasında, 23 Nisan akşamı Rossini’nin “Sevil Berberi” (Il Barbiere di Siviglia) operasını seyrettim.
Opera büyük kavisli, cam bir bina. Hem içi hem de dışı çok modern bir salon. Üst katlara ulaşımı asansör ile yapabiliyorsunuz. Yer gösteren şirin bayanlar pek ingilizce bilmesede, yerinizi anlamakta başarılılar. Operaya girdiğinizde veya ara verildiğinde bagırtılar duyabilirsiniz. Bunun sebebi performansın programını satan görevliler. Ilk duydugumda, eskiden sokaklarda rastladıgımız “boza” haykırışları aklıma geldi. Daha sonra Fransızca “program” diye seslendiklerini anlamam zor olmadı. Belki de canım boza çekti bilemiyorum.
Sevil Berberi operası, Rossini tarafından bestelenen ve ilk olarak 1816 da sahnelenen gülünç bir opera. Sıkılmadan izlenebilecek, neşeli bir opera.
Özenle yapılmış dekor, Müslüman Ispanya’ya atfedilen Endülüs başkentinin çinili ve bol halılı bir evi gibi döşenmiş. Modern operanın tüm olanaklarından faydalanılarak çok hızlı ve başarılı şekilde sahne dekoru değiştirilebiliyor.
Bu operaya sırf Sevil Berberi uvertürü dinlemek için bile gidilebilir. Herkesin ilk duydugunda melodisini hatırlayacağı bu üvertür, şef Bruno Campanella yönetimindeki Paris operası orkestrası tarafından fevkalede icra ediliyor ve seyircinin yogun tebriğini alıyor. Şef Campanella, 1943 Bari doğumlu ve tam anlamıyla “Bel Canto”* uzmanı.
Kont Almamiva rolundeki Antonino Sıragusa da tıpkı şef gibi Italyan ve “Bel Canto” uzmanı. Zannedersem ayrılmaz bir ikili olarak hareket ediyorlar.
Rosina rolundeki Karine Deshayes çok başarılıydı. Sahnedeki nadir Fransızlardan biriydi ve yogun alkış almasının nedenlerinden biri de buydu.
Ve Figaro Figaro Figaro….Sevil’in ünlü berberini, Dalibor Jenis canlandırdı ve çok meşhur Figaro aryasını (Largo al factotum) kusursuz söyledi. Slovak bariton, Londra Royal Opera dan sonra Paris de de başarılı performanslarına devam ediyor.
*Bel Canto: Italyanca “güzel şarkı söylemek” demek. 17-19. yüzyıllar arasında Italya’da dogan müzik akımı. 19.yüzyılda Rossini, Bellini ve Donizetti gibi bestekarların eserleri bu akıma dahil edilmektedir.
Link : Paris Bastille operası detay ve ulasım
Süre: 1.perde yaklaşık 1 saat 35 dakika, 2. perde yaklaşık 1 saat.