Anasayfa » “Müzikal Tiyatro” için “nostaljik” tanıtım

“Müzikal Tiyatro” için “nostaljik” tanıtım

Yazar 3noktacom

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayanlar bugünlerde “nostaljik” bir anonsa kulak misafiri oluyor.

Nostaljik tanıtım nedir?

Antik Tiyatro’da sahnelenecek “Batakhane Güzeli” isimli müzikal tiyatro, eskiden olduğu gibi kamyonete asılan afiş ve oyuncu Erdal Cindoruk’un Türkçe ve İngilizce yaptığı anonslarla sokaklarda tanıtılıyor. Günümüzde sosyal medyanın bu kadar önem kazanmasına rağmen, nostaljik tanıtım da bir hayli ilgi çekiyor.

Bodrum “Antik Tiyatro” nerede ve ne zaman yapıldı?

Beğenebileceğin İçerikler

Bodrum Antik Tiyatro, Bodrum-Turgutreis yolu üstünde yer alan açık hava tiyatrosudur. Milattan önce 4. yüzyılda “Karya” uygarlığınca 8000 kişilik bir tiyatro olarak yapıldığı düşünülmektedir. 2000’li yılların başında yapılan restorasyon sonucunda, bugün 3300 kişilik kapasitesiyle Bodrum’da kültür-sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapar.

“Batakhane Güzeli” ne anlatıyor, gösteri ne zaman?

Tanınmış oyuncuların da yer aldığı Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosunun, Bodrum Antik Tiyatro’da bu akşam (30 Temmuz ) ücretsiz olarak sahnelenecek. Oyun Osmanlı Dönemi’nde geçiyor. Kabadayılar, kantocular var. Özellikle kabadayılık teması ile “erkeklik” dayatmasının, kadınlara etkisini sahneye taşıyor. İşte oyundan kısa bir replik;

“Sokaktan salınarak geçiyorsa bir dilber, bakarsınız gülerek / Oysa ne acılar geçmiştir, ne yaralar almıştır hayatta bugüne dek. / Sokaktan salınarak geçiyorsa bir dilber, bakarsınız gülerek / Üstündeki giysiye, ağzındaki çiklete, gözündeki boyaya, yırtmaçlı eteğine / Sırası geldiğinde, onlar hayat kadını, onlar hepimizin malı!” repliği ile kadını içinde bulunduğu psikolojik şiddetti 

Beğenebileceğin İçerikler

Müzikal kelimesi nerden gelir?

Müzikal (İngilizce Musical) kelimesinin doğuşuna baktığımızda aslen bir sıfat olduğunu görürüz. İlk kullanım şekli; müzikal komedi, müzikal oyun, müzikal drama, müzikal revü ya da müzikal fabl olarak kendini göstermiştir. Günümüzde müzikal kelimesi tek başına müzikal komedi ya da müzikal tiyatro yerine de kullanılmaktadır. Ancak daha detaylı incelendiğinde sadece müzikal olarak kullanıldığında bir müzikal komedi ya da müzikal tiyatro yerine sadece bir müzikal oyundan bahsedildiği görülmektedir.

Müzikal ile opera arasındaki ilişkiye baktığımızda ise aslen aralarında büyük farklılıklar olduğunu görürüz. Operalar yaklaşık 1500’lü yıllardan beri varlığını sürdürmektedir. Müzikal tiyatrolar bu ayrıntı itibarıyla operadan çok daha genç sanat yapıtlarıdır. Opera biçim olarak klasik tiyatronun bir alt koludur ve Rönesans sırasında o dönemin yazar ve bestecilerinin Yunan dramalarını canlandırmaya çalışması ile bu dramalara müzik eklemeleri sonucu doğmuştur.

Beğenebileceğin İçerikler