Anasayfa » Mozart Strese Karşı!

Mozart Strese Karşı!

Yazar 3noktacom

Koranavirüs nedeniyle insanların eve kapandığı, dışarı çıkmak zorunda olanların çok daha dikkatli davrandığı bir dönem.  Evde ya da dışarıda olan herkes, stres ve endişe içinde.

Mozart diğer tüm bestekarlardan daha fazla zekayı geliştirdiği, hayal gücünü ve bilişsel becerileri arttırdığı iddia edilerek eserleri üstünde araştırmalar yapılmış bir bestekar. Bu araştırmalardan biri de, Mozart’ın eserinin strese karşı etkisi üzerine. Roma Üniversitesi tarafından 22-68 yaşları arasında 62 hastaya, 1 ay boyunca her gün 1’er saat Mozart’ın iki piyano için yazdığı sonatı ( KV 448) dinletilir. Hastalar üç teste tabi tutulur; Algılanan Stress Düzeyi (ASD), Tinnitus Handikap Envanteri (THI) ve Görsel Analog Skala (VAS). Sonuç; Araştırılan tüm parametrelerde Mozart dinleme öncesi ve sonrası değerlendirme arasında genel anlamlı bir iyileşme görülür. (Don Campbell, Mozart Etkisi…, Kuraldışı Yayınları,2002)

Neden KV 448?

Mozart’ın re majör iki piyano için sonatı bir çok bilimsel çalışmada kullanılmıştır. Melodik olarak basit, çeşitli şekillerde birbiriyle iç içe olan ve müzikteki simetriyi güçlendiren tekrarları olması nedeniyle araştırmada bu sonat seçilir. Ayrıca müziğin “soğuma süresi” olarak adlandırdıkları “hem hızlı hem yavaş tekrarlanan melodiler” içermesi de önemli bir tercih sebebi olur.

Hayal Melodileri Resim Yarışması ve Mozart

Birincisi Mart ayında yapılan, Hayal Melodileri resim yarışması bu yıl konu olarak Mozart’ın “Sihirli Flüt” eserini belirlemişti. Hiç kuşkusuz, küçük büyük herkesin izleyebileceği özel bir operadır Sihirli Flüt.

Beğenebileceğin İçerikler

Uvertürden (opera başlamadan önce orkestranın çaldığı eser) başlayarak, son sahnedeki zafer müziğine kadar melodi fırtınası, güzel aryalar ve düetler müzik severleri hayran bırakır. Ayrıca masalsı konusu gereği etkileyici efektler de sahnededir. Sihirli Flüt hem görsel hem işitsel bir şölendir. Bu nedenle ilk defa operaya gelenleri bile etkisine alabilecek renkli ve canlı bir gösteridir.

Enfes müzikler ve efektlerle dolu bu güzel operanın öykü planı ve librettosu (opera için özel olarak yazılan konulu metin) ise biraz karmaşıktır. Düşünmeye ve gelişime açık insanlar için biçilmiş bir kaftandır. Her karakter hakkında sayfalar dolusu yorumlar yazılabilir. Başından sonuna, insan sevgisi ve kardeşlik temasının işlendiği operada, Tamino’nun tarikata girmek için geçtiği aşamalar ve dolayısıyla masonluk da ön plana çıkar.

Sonuç olarak, Wolfgang Amadeus Mozart’ın muhteşem müziğiyle Sihirli Flüt operası, hem iyi vakit geçirmek isteyenlere hem de zeka ve incelik arayanlara hitap eder. Bu nedenle ilk yarışmada Mozart’ın eseri özellikle seçilmiştir.

Mozart kimdir?

Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756 yılında Avusturya’nın Salzburg şehrinde doğar. Annesi ev hanımı, babası Leopold Mozart ise kemancı, besteci, yazar ve saray orkestrasında şef yardımcısıdır. Baba Leopold, Mozart’ın henüz beş yaşındayken beste yapması üzerine, oğlunun sıra dışı dehasını anlar. Baba oğul birlikte Avrupa turnesi yaparlar. Avrupa’nın nerdeyse tüm önemli sanat merkezlerinde konserler verirler. 14 yaşında ilk operasını besteler. Geçimini sağlamak için piyano dersleri verir. 1780 yılında Viyana’ya yerleşir ve Constanze Weber ile evlenir. Mozart’ın Joseph Haydn (1732-1809) ile dostluğu bilinir ve kendisini en fazla etkileyen sanatçı da Haydn’dır. 5 Aralık 1791 yılında Viyana’da ölür. Mezarının yeri bugün hala bilinmemektedir.

Beğenebileceğin İçerikler

35 yıllık kısa ömrüne 626 eser sığdırır; 22 opera, 41 senfoni, 27 piyano, 5 keman, 1 fagot, 2 flüt, 4 korno, 1 klarnet konçertosu, 20 piyano sonatı, yaylı çalgılar için 6 beşli, 25 dörtlü, keman ve piyano için 35 sonat, onlarca çalgı ve vokal müziği. Müzik tarihçisi Ludwig Köchel (1800-1877) eserlerini kronolojik olarak sıralar ve KV (Almanca Köchel Kataloğu ) ile gösterir.

Mozart, mehter marşından esinlenerek, 11 numaralı La Majör Piyano Sonatı’nın (KV 331) 3. Bölümündeki “Ronda alla Turca” (Türk Marşı)’nı besteler. 1782 yılında bestelediği “Saraydan Kız Kaçırma” operası ise Osmanlı sarayında geçer.

Beğenebileceğin İçerikler