“Hayal Melodileri-Operaya Yolculuk“ kitabına eserleri ile katkı veren, genç sanatçı Pelin Aysan ile yaptığımız kısa söyleşi;
“Hayal Melodileri Operaya Yolculuk” kitabında iki çalışmanız var. Kitapta anlatılan “Gianni Schicchi” operasından bir aryayı, önce anlamını bilmeden sonra anlamını bilerek resimsel bir anlatım dili ile ifade ettiniz. Bu süreçte neler hissettiniz?
Çok farkı bir deneyimdi tabi benim için çünkü genelde karşınıza çıkan işlerde bir brief (istenilenin anlatıldığı yazılı döküman) olur ve o yönlendirme ile bir şeyler çıkartırsınız. Bu projede tamamen sizin hayal dünyanıza bırakılmış bir durum vardı ve benim için çok keyifliydi. Dinlediğiniz bir müziğin size hissettirdiğini aktarabilme özgürlüğü vardı.
Bir çok resim yarışması düzenleniyor. “Hayal Melodileri” resim yarışmasının diğerlerinden farkı nedir? Sanatçılar bu yarışmaya neden katılsınlar?
Burada belirli bir konu yok yine tamamen size kalmış ve daha ağırlıklı hislerin ifadesiyle ilgili. Çünkü bir müzikten yola çıkıyorsunuz, deneyimlenmesi gerekir diye düşünüyorum. Duyduğun melodileri resme dökmek farklı bir tecrübe olacaktır. Hem kendi dünyanızdan bir şeyler aktarabilmek hem de melodiyle buluşması farklı bir etki yarattı bende.
Sanat yaşamınızı nasıl özetlersiniz? Üretim pratikleriniz nelerdir?
Ben aslında bir animasyon şirketinde çalışıyorum ve çizimimi geliştirebilecek bolca konu oluyor. Çizgi film karakterleri üretmek, renk, ışık ya da çizilen bir karakterin dünyasını yaratmak gibi tecrübeler sizin dünyanızı da genişletiyor. Diğer yandan iş dışından bol bol deneyimlediğim olayları ve duyguları anlatan çizimler yapmaktan çok keyif alıyorum.
Pelin Aysan kimdir?
Marmara Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünü bitirir. Profesyonel yaşamını sürdürdüğü özel bir animasyon şirketinde, çeşitli animasyon ve çizim projelerinde yer alır. Ayrıca çeşitli dergilerde, kitaplarda illüstrasyon çalışmaları yapar.
Pelin Aysan’ın çalışmalarından örnekler;
Hayal Melodileri Resim Yarışması Nedir?
Bu resim yarışması fikri “Hayal Melodileri-Operaya Yolculuk” kitabının yazılması sırasında ortaya çıkmıştır. Kitap satışından elde edilecek gelir, resim yarışmasını kazanan öğrencilere ödül olarak verilecektir.
“Hayal Melodileri” resim yarışması, opera sanatına olan ilgiyi arttırmak, sanat eğitimi alan öğrencilerin sanatsal üretimlerine destek vermek ve ülkenin sanat ve kültür hayatına çeşitlilik getirerek katkıda bulunmak amacıyla düzenlenir. Bu amaç çerçevesinde katılımcılardan, belirlenen bir operayı dinlemeleri, operanın kendisini ya da içinde geçen bir bölümü, şarkıyı veya melodiyi (anlamını bilerek ya da bilmeyerek) resimsel bir anlatım dili ile ifade etmeleri ve bu eseri oluşturma sürecinde yaşadıkları duygu ve düşünceleri özetleyen bir metin yazmaları beklenmektedir.
Bu yıl ilki düzenlenecek yarışmada konu Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasıdır. Katılımcılardan, Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasının kendisini ya da operada yer alan herhangi bir bölümü, şarkıyı veya melodiyi resimsel ifadeye dönüştürmesi beklenir.
Yarışmaya sadece Türkiye’deki üniversitelerin sanat eğitimi veren fakültelerinin sanat eğitimi veren bölümlerinde veya Eğitim Fakülteleri’nin Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde eğitimini sürdüren lisans öğrencileri ve tüm bu bölümlerin lisansüstü programlarında eğitim gören lisansüstü öğrenciler katılabilir.
Yarışma hakkında detaylı bilgiyi ve yarışma şartnamesini bu adreste bulabilirsiniz.