Anasayfa » Dört Kişilik Bahçe, Murathan Mungan, Istanbul Şehir Tiyatroları

Dört Kişilik Bahçe, Murathan Mungan, Istanbul Şehir Tiyatroları

Yazar 3noktacom

Murathan Mungan’ın yazdığı “Dört Kişilik Bahçe” oyunu Nihat Aşar’ın meşhur şarkısıyla açılıyor;

“Nasıl geçti habersiz, o güzelim yıllarım
Bazen gözyaşı oldu, bazen içli bir şarkı…
Hani o kuşlar ağaçlar, binbir renkli çiçekler”
Nasıl yakalamıştık, saçlarından baharın…”

Operaların üvertürü, eserin genel yapısının özeti gibidir. Üvertürdeki tempo ve melodi, izleyeceğiniz operanın havasını yansıtır. Bu giriş şarkısıda tiyatronun üvertürü olarak düşünülmüş gibiydi ve oyun boyunca geçmişi hasretle hatırlayan veya tartışan karakterler izledik.

Server Paşa (Metin Çoban) çok yaşlanmış ve bunama belirtileri gösteriyor. Kızı Afife Reşat (Ayşe Kökçü) yaşlı babasına bakmaya çalışıyor. Afife Hn.’ın büyük kızı Fatma Aliye (Sevil Akı) hem annesine hem de dedesine yardımcı olmaya çalışıyor. Ailenin birçok sıkıntılar çektiğini ve hala sıkıntılı bir durumda olduğunu öğreniyoruz. Beylerbeyi’ndeki yalılarından, Emirgan’daki konağa taşınmışlar, Afife Reşat’ın oğlu Reşat 10 yıl önce, küçük kızları Talia (Esin Umulu) ise 7 yıl önce evi terk etmiş. Reşat oyunda hiç gözükmüyor ama Talia 7 yıl sonra konağa dönüyor ve geçmişle hesaplaşmalar başlıyor.

Beğenebileceğin İçerikler

Dört Kişilik Bahçe oyunu 1,5 saat sürüyor ve ara yok. Sahne tasarımı Zuhal Soy tarafından hazırlanmış. Çok güzel bir sahne ve ışıklandırma olmuş. Çınar ağacı detayı çok iyi düşünülmüş.

Oyunun genelinde sıkıldığımı belirtmeliyim, özellikle abla-kız kardeş diyalogları çok uzun ve sönüktü. Oyun bir ailenin dramını anlattığından, oyuna gitmeye karar verenlerin gitmeden ruh hallerinin bu tür oyuna uygunluğunu değerlendirmelerini öneririm.

Murathan Mungan’ın birkaç şiirini okudum ve beğendim ama herhangi bir oyununu izlemişliğim ya da düz yazılarını okumuşluğum yoktu. Bu tiyatro oyununun hazırlıkları ile ilgili haberi Ağustos ayında web-sitesinde bakın şöyle vermiş;
“Haberlere gelince: Geçen yıl İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen “Binali ile Temir” adlı öykümden yapılmış oyun önümüzdeki sezon da gösterimini sürdürürken, bu kez de bir diğer öyküm Ersin Umulu’nun yönetiminde sahnelenmiş olacak: “Dört Kişilik Bahçe”. “Binali ile Temir”in Cenk Hikâyeleri içinde, “Dört Kişilik Bahçe”nin Son Istanbul içinde yer aldığını bilmeyenler için hatırlatalım.” (1) Son istanbul adlı romanında eşcinselliği de içine alarak, bir dönemin çöküşünü bir osmanlı ailesini ele alarak anlatmaya çalışan Murathan Mungan, eşcinsel olduğunu saklamayan bir sanatçı.

Beğenebileceğin İçerikler

Netice de Mungan’ın şiirlerindeki fark ettiren ve hayran bırakan unsurları bu tiyatro oyununda pek hissedemedim.

Sahne: Istanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, http://www.ibb.gov.tr/sites/sehirtiyatrolari/tr-TR/Sayfalar/AnaSayfa.aspx

Bilet Fiyatı: 7 TL /adt

(1) www.murathanmuhgan.com, aylık yazılar

Beğenebileceğin İçerikler
Beğenebileceğin İçerikler