Anasayfa » Çaykovski Yevgeni Onegin-8 “Düello”

Çaykovski Yevgeni Onegin-8 “Düello”

Yazar 3noktacom

2023 yılında ikincisi gerçekleşecek “Hayal Melodileri” resim yarışmasına katılacak sanatçılar,  “düello” isimli sahneyi dinleyerek, hayallerini resimsel bir anlatım dili ile ifade edebilecekler.

Çaykovski Yevgeni Onegin-8 “Düello”

Değerli katılımcı, bu bölümü anlamını bilmeden resimsel bir anlatım dili ile ifade etmek istiyorsanız, üstteki parça ile yetinmeniz gerekiyorLütfen alttaki videoyu izlemeyiniz ve yazının devamını okumayınız. “Hayal Melodileri” resim yarışması şartnamesinde  belirtildiği gibi, Yevgeni Onegin operasında geçen bu bölümü, anlamını bilmeden ya da anlamını öğrendikten sonrasını anlatacak şekilde hazırlayabilirsiniz..

Uvertür biter bitmez, iki genç kadının şarkısını dinleyen iki orta yaşlı kadın sahnededir. Şarkıya kısa bir ara verilmesini fırsat bilen ev sahibi Madam Larina ve kâhyası konuşmaya başlarlar. Madam Larina, şarkının etkisiyle geçmişi hatırlar.

Madam Larina çiftlik işçileri tarafından çok sevilmektedir. Hasat bitmiş ve güzel geçen bu dönemi kutlayan işçiler güzel bir şarkıyla Madam Larina’ya teşekkür ederler. Neşe dolu koro sahnesi bittikten sonra Madam’ın kızları Olga ve Tatyana’yı tanımaya başlarız. Olga ise şakacı ve günü yaşayan, tasasız bir çocuk gibidir. Tatyana çok kitap okuyan ve okuduğu hikâyelere kendisini kaptıran, durgun bir romantiktir. Sahneye Madam’ın komşuları şair Lenski ve Yevgeni Onegin gelir. Lenski, komşusu Onegin’i Madam Larina’yla tanıştırmak ister. Lenski, Madam’ın kızı Olga’ya âşıktır ve sık sık görüşmektedirler.

Tatyana ilk defa karşılaştığı Onegin’den etkilenmiştir. Kitaplarda okuduğu yakışıklı ve iyi adam karşısındadır. Onegin’i görür görmez ona âşık olur. Olga ve Lenski sohbet ederken, Tatyana ve Onegin yürüyüşe çıkarlar. Yürüyüşün ardından herkes yemeğe geçer.

Yemek biter, misafirler evlerine dönerler. Tatyana bir hayli heyecanlıdır. İlk defa yaşadığı bu duygularını anlatmalı, sırrını dökmelidir. Önce kâhya kadına açılmaya çalışır ama başaramaz. Sonra Onegin’e mektup yazmak aklına gelir. Kâhyadan mektup yazmak için kalem ve kâğıt ister. Yaklaşık 15 dakika süren, bu sahne opera tarihinin en kıymetli bölümlerinden biridir. Mektubu günün ilk ışıkları penceresine vurduğunda bitirir ve dadısı vasıtasıyla Onegin’e gönderir.

Tatyana’nın mektubunu alan Onegin, mektupla cevap vermek yerine Tatyana ile yüz yüze görüşmek ister. Onegin gelir ve Tatyana’ya mektubunu iade eder. Ne karakter ne de yaş olarak birbirlerine uygun olmadıklarını ifade eder. Tatyana’yı kalbi parçalanmış bir durumda bırakarak uzaklaşır. I.perde biter.

2.perde kısa bir uvertür sonrası bir parti sahnesiyle başlar. Tatyana’nın doğum günü nedeniyle annesi parti düzenlemektedir. Konuklar önce vals yaparlar. Tatyana, kendisini ret eden Onegin’i uzun zaman sonra ilk defa görür. Onegin pek mutlu gözükmez, ortamda bulunmaktan memnun değildir. Kendisini partiye getiren arkadaşı şair Lenski’ye söylenir. Onegin, Lenski’nin sevgilisi Olga’ya kur yaparak, Lenski’yi kızdırmak ister. Vals sonrası Olga ile Onegin bu sefer de mazurka dansıyla eğlenir. Lenski bu duruma iyice sinirlenir, kıskançlık krizine girer. En yakın arkadaşıyla tartışmaya başlar. Olga ve etraftakiler onu sakinleştirmeye çalışsa da, Lenski herkesin içinde Onegin’e hakaret eder. İki tarafta birbirini düelloya davet eder.

İkinci perdenin ikinci sahnesi soğuk bir kış sabahında, açık alanda başlar. Lenski yanında tanığı ile birlikte düello yapılacak alana gelir. En yakın arkadaşı henüz gelmemiştir. Lenski çok üzgün ve kederlidir. Duygularını meşhur aryası ile ifade eder;

Çaykovski Yevgeni Onegin-8 “Düello”

Bu aryada, aşkı uğruna hayatını feda etmeye hazır bir insanın duygularını dinleriz. Endişe, korku, aşk ve kader temalarını tek bir aryada ve Çaykovski’nin eşsiz müziğinde buluruz.

Düellonun Rusya’daki Geçmişi ve Puşkin’in Düellosu

Dört asır boyunca, soylular ve askerlerden tutup, bazen ateş etmeyi dahi beceremeyen kişilerin arasında birçok nedenlerle düello yapıldı. Sadece “vicdanın temiz olması” ya da “aşk” için değil, siyasi anlaşmazlık, hakaret gibi nedenlerle de düellolar düzenlendi. Rusya’da yaşamın alışılagelmiş bir parçası oldu. Düello modası, tanınmış birçok kişinin hayatına mal oldu. Komünizmin gelmesi, soylular sınıfı ve geleneklerinin yok olmasıyla birlikte 1930 yılından sonra düello yapılmadı.

Puşkin, Yevgeni Onegin eserini yazarken, sonunun şair Lenski gibi olacağını bilemezdi. 8 Şubat 1937’de St. Petersburg’da, Fransız George Dantes ile düello yapan Puşkin, karnından ölümcül bir yara almış ve iki gün sonra son nefesini vermiştir. Dünyaca ünlü şair Puşkin, Fransız subay Dantes’in karısı Natalya’ya kur yaptığını öğrendiği için onu düelloya davet etmişti. 

Beğenebileceğin İçerikler