Sankt Petersburg’daki devlet müzesinden getirilen ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Rus ressamlar tarafından yapılmış tabloları Pera müzesinde görebilirsiniz. Sergide özellikle Ilya Repin’in tabloları çok ilgimi çekti.
Müzenin 5. katından sergiyi gezmeye başlayabilirsiniz. Bu katta Ilya Repin’in “Asker Uğurlaması” isimli tablosu 93 Osmanlı Rus savaşına farklı açıdan bakmamı sağladı. Hicri takvime göre 1293 olması nedeniyle 1877-1878 yıllarında yapılan bu savaş 93 harbi olarak anılıyor. Bu tabloda askere uğurlanan bir Rus asker resmedilmiş. O anı yaşıyormuş gibi bir hisse kapılabilirsiniz. Belli ki asker geri dönüşü olmayan bir yola gidiyor. Aynı sıralarda Anadolu’da herhangi bir köyde buna benzer bir anın yaşanma olasılığını düşündüm. At arabasının üstündeki küçük çocuk ve hatta çiftliğin köpeği, herkes ölüme giden bir adamı uğurluyor. Repin bu tabloyu 1879 yılında yapmış. Iste tablo;
Yine aynı katta Repin’in bir diğer eseri “Volga Kıyısında Burlaklar” göreceksiniz. Burlak, sezonluk işçi, evsiz , yurtsuz anlamına geliyor. Volga kıyısında bir tekneyi kayışlarla çekmeye çalışan 11 adet burlak öne doğru eğilmişler.Ancak aralarında bir kişi, hem kayışını gevşetiyor hem de önüne değil de uzaklara bakıyor. Sanatçı hem halkının çektiği acıları hem de içlerindeki güç ve inancı vurguluyor. Repin bu tabloyu 1873 yılında yapmış.
Bu tablo, Pera müzesinin sokaklarda kullandığı ilan ve afişlerde de kullanılmış. Aşağıdaki resimde bu tabloyu Pera müzesinin yakınlarındaki bir ilanda göreceksiniz. Önde benim gibi resmi beğenen arkadaşlar vardı ve aralarında şöyle bir diyalog geçti;
– Şu resme bak.
* (ellerindeki ufak hamal arabasını kenara bırakarak) Kayışlamı gemiyi çekiyorlar.
– Evet baksana. Kaliteli kayışla çekiyorlar. Bi resmimi çek bakayım.
Müzenin 4. katında ise “Enginlik” ve “Anton Rubinştayn” isimli eserleri var. Enginlik isimli tabloda, fırtınaya tutulmuş genç kız ve delikanlı resmedilmiş. Herhalde ümitlerini yitirmeyen gençleri anlatmak istemiş. Anton Rubinştayn ise 1829-1894 yılları arasında yaşamış çok meşhur bir piyanist ve orkestra şefiydi.
Aynı katta sayısız doğa resmi yapan Ivan Şişkin’in 3 tane tablosunu da görebilirsiniz. En ince ayrıntılara kadar orman ve doğa resimleri yapmış ve ülkesinin güzelliklerini tuvale yansıtmış.
Sergi 20 Mart 2011 tarihine kadar Pera müzesinde. Müzenin 3. katında ise Macar ressam Csontvary’nin resimleri vardı. Onu da ayrı bir yazıda anlatacağım.